2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már látogatható a Bükki Csillagda

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.

Hosszú előkészítést követően valósult meg a beruházás, amelyre azért is szükség volt, mert mostanáig egész Kelet-Magyarországon nem működött csillagda. A Bükk-fennsík kismértékű fényszennyezettsége pedig csillagászati észlelésekre ezt a helyet különösen alkalmassá teszi. 

A Bükki Csillagda közleménye szerint az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal.

A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, melyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről.

A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz – közölte a Bükki Csillagda.

A Bükki Nemzeti Park csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a Bükki Csillagda kiállítása Répáshután
Fotó: MTI/Vajda János
Neked ajánljuk
Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: turizmusonline.hu
Vissza
Hírfolyam