2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is érdemes felkeresni a hazai arborétumokat

Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok az idei évben, melyek számos jeles napon nyújtanak tematikus programokat: a Föld napján 17, a madarak és fák napján 22, a Kutatók éjszakáján 14 intézmény várja külön programokkal is a látogatókat.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Zsigmond Vince, a szövetség elnöke emlékeztetett: a hazai gyűjteményes kertek a kertlátogatáson túl rengeteg programot kínálnak.

Egyre több tagkert rendez nagy népszerűségnek örvendő egyedi ünnepségeket, mint például a Sakura Ünnep az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Földi Javak Asztalunkon és a Kert a köbön a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton, vagy a Tobozszüret a Folly Arborétumban, Badacsonyörsön.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége 2022-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, de több tagkert is jubilál:

„Az ELTE Füvészkert 250 éves fennállását ünnepli, 100 éves a Jeli Arborétum, a Soproni Egyetem Élőnövény-gyűjteménye és a Szegedi Füvészkert, a Vácrátóton működő Nemzeti Botanikus Kert pedig 70 éves”

– mondta Zsigmond Vince.  A sajtótájékoztatón elhangzott: az idei év fája, a nagylevelű hárs 23 gyűjteményes kertben figyelhető meg, az év gyógynövénye, a cickafark 26, az év vadvirága, a védett agrárkosbor májusi virágzása 6 kertben látható. Az év madara, a zöld küllő 24 gyűjteményes kertben figyelhető meg.

Nyílik a hóvirág az Alcsúti Arborétumban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Neked ajánljuk
Rejtőzködő pataklakókat figyelhetünk meg a csopaki Pele-körút tanösvényen Rejtőzködő pataklakókat figyelhetünk meg a csopaki Pele-körút tanösvényen A Humusz előadás-sorozata újra várja a környezetvédelem kérdéseire fogékony közönséget Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam