2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza

Aki idén természetközeli kulturális szórakozásra vágyik, annak a Tisza-tavi Fesztiválon a helye. A háromnapos komolyzenei rendezvénysorozat alatt biciklizés és raftingbemutató mellett élvezhetjük a fellépők különleges hangját.

Zenesarok 

A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd?

Rolf Wallin norvég zeneszerző előszeretettel merít  ihletet a természetes formák és mintázatok világából, de Mozart és Messiaen nyomában járva a madarakat is szívesen választja szerzőtársnak. 

Zenesarok 

Különleges koncerttel lép újra a közönség elé Kollár-Klemencz László

Július 8-án balladisztikus, természetközeli dalok csendülnek fel az Ég az erdő című koncerten, de az este vendégművészei is tartogatnak majd meglepetéseket a Várkert Bazár kulturális koktéljának részeként.

Zenesarok 

Aurora Musicalis – Miről mesélnek a sarki szelek?

Brit kutatók folyamatosan figyelik és rögzítik azokat az alacsony hullámhosszú rádiójeleket, amelyeket az Déli-sark felett keletkező villámok és mágneses viharok keltenek. Ezek a madárdalt idéző csattanások, surrogások és csippanások egy izgalmas zenei kísérlet alapjául szolgáltak.

Zenesarok 

Indián dallamok egy norvég erdőből

A norvég énekes-dalszerző, Aurora éveken át várt arra, hogy a természetet kihasználó emberi elbizakodottságról szóló dalát értő fülek előtt adhassa elő. A klímasztrájkokkal fémjelzett 2019-es évben elérkezettnek látta az időt a szám bemutatására, majd 2021-ben, a National Geographic Föld napi online koncertjén még szélesebb közönséghez juttathatta el üzenetét.

Zenesarok 

Egy zenei látomás a svéd fenyvesek és sziklás partok vidékéről

Mintha csak valami számukra igazán fontosat konferálnának fel: az első gitárhangok és José González népdalénekes távoli időket megidéző éneke előtt madarak csivitelését halljuk. A svéd művész a National Geographic felkérésére, a Föld napja alkalmából adta elő Vision című darabját.

Zenesarok 

Egy amerikai nemzeti park összekapcsolta a természet és a zene élvezetét

A GPS-technológiát alkalmazó zenei panoráma a Pulitzer-díjas komponista, Ellen Reid külön erre a célra készült szerzeményeiből épül fel.

Zenesarok 

Hogy hangzik a jövőnk?

A klímaváltozás lehetséges kimenetelét és az emberi cselekvésben rejlő erőt feszegető kérdésre a DJs for Climate Action és a Greenpeace együttműködésében megvalósuló projektben a világ minden tájáról származó zenészek a természet hangjaival, a zene nyelvén igyekeznek választ adni.

Zenesarok 

Egy új slágergyűjtemény buzdít tudatosságra

Mások mellett Oasis, Björk, a Coldplay és Dua Lipa dalai és megszólalnak azon a lejátszási listán, amely a novemberben esedékes ENSZ-klímakonferencia apropójából hangolná cselekvésre az emberiséget.

Zenesarok 

Meditatív dallamokban visszhangzik a növényekben lüktető élet

Citrom-, olaj- és mandulafák, kókuszok és kaktuszok „közreműködésében” született meg az az album, amellyel egy természetes alapanyagokat használó indiai kozmetikumgyártó kedveskedik a felelősen gondolkodó, zenekedvelő közönségnek.

Zenesarok 

Legyél te is a természet dallamainak komponistája!

A tücsök ciripelésétől a szarka csörgéséig számtalan hang vesz körül minket a természetben járva, amelyek bár eredetileg a társak figyelmeztetését, a ragadozók elriasztását vagy éppen a párkeresést szolgálják, de az emberi fül számára megnyugtató zenei élményt is jelenthetnek. Egy új weboldal segítségével bárki átélheti a természet hangjaival való kreatív játék és alkotás örömét.

Zenesarok 

Megelevenednek az áprilisi esőben fürdő kertek

Finom cseppek és zabolátlan zápor – Debussy Metszetek című sorozatának tavaszias hangulatú tétele egy francia kerten átvonuló, frissítő áprilisi eső hangulatát kelti életre.

Zenesarok 

A természet a világ legnagyobb koncertterme

A WWF Magyarország legújabb kisfilmje Bartók Béla 3. zongoraversenyének dallamaival hívja fel a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára.

Zenesarok 

A marsi szelek sejtelmes zúgása ihlette ezt a dalt

Még nincs egészen egy hónapja, hogy a NASA nyilvánosságra hozta az első Marsról származó hangfelvételt, de a különleges hangok és az űr egy szerelmese máris tovább gondolta a mérföldkövet jelentő túlvilági sustorgást.

Zenesarok 

A Bonni Beethoven Zenekar lett az ENSZ első klímaügyi jószolgálati nagykövete

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét vezető Patricia Espinosa reményei szerint a zene ereje alkalmas lehet rá, hogy a klímaváltozás veszélyét átélhetővé tegye, és együttműködésre sarkallja az emberi közösséget.

Zenesarok 

Latin-Amerikában hódít az elektronikus zenébe szőtt természet

Argentínától Mexikóig zenei producerek sora indul útnak egy mikrofonnal felszerelkezve, hogy az erdők, hegyek és patakok mellől elcsent hangokat dallammá formálva, a zene segítségével építse újjá ember és természet kapcsolatát.

Zenesarok 

A Kaukázus új dala a bolygónk védelmében szól

„Szívünknek-lelkünknek minden erejét adjuk bele most, a gyerekekért!” – énekli Kardos-Horváth János a Kaukázus 2021 januárjában megjelent Álmodjunk élettel című dalában. Az énekes régóta a szívén viseli a környezet védelmét, új dalában arra buzdít, tegyünk érte mindannyian, úgy még lehet remény.   

Zenesarok 

Mi legyen, ha az üveghegy üvegén sem látni át, és a hétfejű sárkány is ritka már?

A Szennyes az Óperencia című környezetvédelmi gyermekopera 1991-es megjelenése óta a magyar zeneiskolák kedvence. Sok ezer gyerek ismeri a híres finálét: „Szennyes az Óperencia, / kéne egy konferencia!”

Zenesarok 

Csigaházból készült 18 ezer éves fúvós hangszert találtak egy pireneusi barlangban

A mintegy 31-szer 18 centiméteres tárgy egy ragadozó tengeri csiga, a tritoncsigák családjába tartozó Charonia lampas házából készült.

Zenesarok 

A klímaváltozás egy kizsákmányolt bolygó nézőpontjából

Gary Numan májusban megjelenő, Intruder (Behatoló) című albumának címadó dala sajátos perspektívából vizsgálja a klímaváltozás kérdését. A földet mint egy kihasznált és önző gyerekei által megtépázott anyát jeleníti meg, aki az apokaliptikus jövőben megelégeli a kizsákmányolást és visszavág.