2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

A jó jazz nem csak elandalítani, elgondolkodtatni is képes

Esperanza Spalding Lest We Forget című lemezének koncepciója így foglalható össze: az ember a természet része, és ha magunkhoz kapcsolódunk, akkor a természethez is kapcsolódunk. 

Zenesarok 

Jégzenei fesztivált rendeznek Észak-Olaszország egy gleccserén

Az első esemény sikere után idén másodszor megrendezett Ice Music Festival január első hetétől március végéig tart a jégszínházban, ahol jégből készített hangszereken játszanak neves zenészek klasszikus darabokat, dzsessz-, pop- és népzenét.

Zenesarok 

Tisztelegjünk a bálnák szépsége előtt

2019 egyik örömteli híre volt, hogy hosszú évtizedes erőfeszítéseknek hála, a hosszúszárnyú bálnák populációja helyreállt. A hatalmas emlősöknek nem csak a látványa, az éneke is magával ragadó.

Zenesarok 

Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót

A csikorgó fagy, a rianó jég riadalma, a vonuló jégtáblák vonulása – vagy éppen a hiányuk – számtalan művészt ihletett meg. Mi most két művet idézünk meg.

Zenesarok 

Életünk aggasztó filmjéhez is ő szerez zenét

Az Oroszlánkirály és a Gladiátor Oscar-díjas zeneszerzője ötéves kora óta átérzi a bolygó aggasztó állapotának súlyát, és alkotóként sem szűnt meg képviselni a cselekvés felelősségét.

Zenesarok 

A harsány szólamokon túl

Ahogy a természet átalakulása egyre kétségtelenebb és szorongatóbb valósággá vált, a klímaváltozás már nem csak a cselekvésre buzdító himnuszok üzeneteiben jut hanghoz.

Zenesarok 

Zenével a műanyag zacskók ellen

A PASO és a Kaukázus közös februári koncertje teljes egészében a környezetvédelemről szól majd.

Zenesarok 

Hogyan szólnak az emelkedő óceánok megáradó emlékei?

Az óceánok sorsával foglalkozó konferencián Terje Isungset tolmácsolásában stílszerű módon az olvadó jégmezőket megidéző jégből készült hangszereken csendült fel az Ocean Memories (Óceán emlékei) című darab.

Zenesarok 

Így válik hangszerré a Bajkál-tó jege

Egy szibériai ütős csapat, az Ethnobit különleges hangszert választott magának: a Bajkál-tó jegét. Egy nap, a mínusz 20 fokos hidegben az egyik ütős felesége végigsétált a tó jegén, a férfi pedig felkapta a fejét az ennek következtében keletkező különleges, mély és dús hangra. A csapat hamarosan videóra is vette, hogyan zenél a jég. 

Zenesarok 

Meghitt, szeretetben teljes karácsonyt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Zenesarok 

Álmodozzunk télies karácsonyokról

Csajkovszkij 1. g-moll szimfóniáját, amely a Téli álmodozás alcímet kapta, a zimankós táj, a befagyott Ladoga-tó környékének hangulata ihlette.

Zenesarok 

Az évszakok tünékeny szépségéről

A természet ciklikus körforgása évszázadok óta jelent kiapadhatatlan ihletforrást a művészek számára. Azonban napjainkban, amikor a felmelegedés eltünteti vagy éppen felerősíti az évszakok megszokott sajátosságait, a változás és múlékonyság drámája is elkerülhetetlenül a mű részévé válik.

Zenesarok 

Milyen áron dübörög a rock?

Kutatók fogják vizsgálni a Massive Attack zenekar turnéinak hatásait a klímaváltozásra.

Zenesarok 

Kottába zárt katasztrófák

A svájci Brass Band versenyen mutatták be Szentpáli Roland Kataklizmák (Cataclysms) című darabját november 24-én a montreux-i Stravinsky Auditóriumban.

Zenesarok 

Mégsem bántják zajos dalokkal a medve álmát

A Tátrai Nemzeti Park híres Wielka Krokiew síugrósáncát szemelték ki a szervezők a Zakopanei szilveszteri koncert idei helyszínének, de a medvék álmát féltő tiltakozóknak sikerült eltántorítani őket szerencsétlen tervüktől.

Zenesarok 

Nem turnézik a Coldplay, de az interneten mindenkinek játszanak

Nem indul lemezbemutató turnéra a Coldplay brit zenekar, mert aggasztónak tartják koncertjeik környezeti terheit.

Zenesarok 

A tücsök mindig csak énekel

A késő őszi, téli hónapokban elhalkulnak a máskor cirpeléstől zsongó rétek, azonban mivel számos komponistát megihlettek, ilyenkor is könnyűszerrel megidézhetjük az állatvilág hatlábú virtuózait.

Zenesarok 

Suikinkutsu – a csobogó víz dicsérete

Olykor a legegyszerűbb hangszerek, a legletisztultabb hangok kellenek ahhoz, hogy visszataláljunk a természet szépségének megértéséhez és megérzéséhez.

Zenesarok 

Amikor az évszakok harmóniája felborul...

Antonio Vivaldi A négy évszak című művének átdolgozott változatával „teszi hallhatóvá a klímaváltozást” a közönség számára szombati koncertjén a hamburgi Elbphilharmonie (Elbai Filharmónia) zenekara.

Zenesarok 

Egy tengermélyi slágergyáros megejtő éneke

A zene kialakulását vizsgáló kutatók sokszor jutnak arra a következtetésre, hogy nem feltétlenül csak az emberiség bölcsőjénél kell kutakodniuk. A hosszúszárnyú bálnák komplex dalainak szerkezete, visszatérő dallamívei és rímeket idéző, ismétlődő zárásai például könnyen párhuzamba állíthatók az emberi zene sajátosságaival. Nem csoda, hogy az 1970-ben kiadott Hosszúszárnyú bálna éneke című album többszörös platinalemez lett.