2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zenesarok 

Mintha csak a legfrissebb klímajelentéshez forgatott volna klipet Jon Hopkins

Az elektronikus zene emblematikus angol képviselőjének Feel First Life című dala olyan posztapokaliptikus videót kapott, amiről nem lehet nem a néhány nappal ezelőtti hírekre asszociálni, amik arról szóltak, hogy ha néhány éven belül nem változtatunk az életmódunkon, akkor drasztikusan megváltoznak az életkörülményeink.

Zenesarok 

Világégésben született örökzöld dal a tengerről

Charles Trenet francia sanzonénekes, dalszövegíró, zeneszerző, showman az 1930-as évektől hét évtizeden át, haláláig alkotott. Egyik legismertebb slágerét a tengerről írta. A könnyed, fülbemászó dallam bárhol és bármikor felidézi a tenger varázslatos, szívmelengető hangulatát. Pedig a világ épp lángokban állt, amikor született. 

Zenesarok 

„Ősz húrja zsong...”

Mintha az ég is azért lenne mélyebb kék, hogy még inkább kiemelje az erdők vibráló tarkaságát. Néha már érezzük a hideg esték lassú közeledtét – ideje, hogy ráhangolódjunk az őszre.

Zenesarok 

Liszt: Szent Ferenc prédikál a madaraknak

Az állatok világnapját nemrég, a természetszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeltük, halálának évfordulóján. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Zenesarok 

Lepkék dallamok szárnyán

A légies pillangók tánca újra és újra elvarázsolja az emberiséget, így a zeneszerzőket is.

Zenesarok 

Ökotudatosság a magyar popzenében

Ahogy a dizájn vagy a képzőművészet lehet ökotudatos, és törekedhet a fenntarthatóságra, úgy a művészet egy másik szférája, a zenei élet is felelősséggel bír a környezetvédelem iránt, legyen szó egy hatásos dalszövegről vagy a CD-lemezek mellőzéséről. A  legjobb magyar példákat a recorder.blog.hu szedte össze.

Zenesarok 

Schubert: Szélcsend a tengeren

Schubert két változatban zenésítette meg Goethe „Szélcsend a tengeren” című versét. A második verzióban minden felesleges hangjegyet elhagyott, hogy felerősítse a jelenet végtelen csendjét.

Zenesarok 

A BBC állathangokból komponált szimfóniát sugároz a rádióban, hogy közelebb kerüljünk a természethez

Különleges műsorral kedveskedik a zene és a természet szerelmeseinek a BBC Radio 3. Az oroszlánok, majmok, lámák és egyéb négy- és kétlábúak hangjából készült összeállítást alkonyatkor rögzítik egy állatkertben.

Zenesarok 

Szárba szökken a dal – és az erdő

Mire képes a zene ereje? Miért jó kórusban énekelni? Lehetséges, hogy hatszáz nő éneke nyomán árnyat adó erdők sarjadjanak?

Zenesarok 

A vak elefánt és a zongorista

Úgy tűnik, a zene nem csak az emberiség közös nyelve – olykor az állatokhoz is szólhatunk vele. Paul Bartonnak legalábbis sikerült... 

Zenesarok 

Tengelice és Tengeri vihar

Vivaldi versenyművei ékesen bizonyítják, hogy a „vörös pap” nemcsak kiváló zenekart faragott a gondjaira bízott árva lányokból, de a természet szépségeire is figyelmessé tette a fülüket – és minden bizonnyal a lelküket is.

Zenesarok 

Tücsök tangó, bogár blues

David Rothenberg jazz-zenész, környezetfilozófus akadémikus és a Bug Music (Bogár zene) című könyv szerzője mindenért rajong, ami ciripel, zümmög és pattog – sőt, közös koncertet is ad az ízeltlábúakkal. 

Zenesarok 

Egy francia zenekar iPadre cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPadeket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, amely lépést tart a technológiával, és megspórolja a nyomtatott példányok előállításához szükséges energiát és nyersanyagokat.

Zenesarok 

Komolykás kotkodács

Megszoktuk, hogy a festők alkotásai – tájképek és csendéletek – az alkotó körülményeiről, a természettel való kapcsolatáról is mesélnek. De a környezet mint ihletforrás épp így belopódzik a zeneszerzők partitúráiba is: már a barokk korban keletkeztek olyan kompozíciók, amelyek a háziállatok megjelenítésére törekedtek.

Zenesarok 

Neil Young – Who's Gonna Stand Up

Június végén került az amerikai mozikba Paul Schrader legújabb filmje, a First Reformed. A történetben egy fiát gyászoló pap veszi fel a harcot egy az egyházhoz szorosan kötődő környezetszennyező céggel. A film egyik nagy ívű betétdala, a Who's Gonna Stand Up Neil Youngtól a Föld megmentésére szólít fel.

Zenesarok 

Björk – Biophilia

Björk, az izlandi énekesnő, zeneszerző 2008-ban hozta létre a Náttura alapítványt Izland lokális, fenntartható gazdaságának erősítésére. Művészetével, zenéjével is hirdette a természet szeretetét, Biophilia című albuma a természeti és technológiai környezetre, az egész univerzumra fókuszál.

Zenesarok 

Ismerjük-e a Négy évszakot?

Vivaldi slágerré vált műve 1725-ben jelent meg Amszterdamban. A harmónia és a találékonyság erőpróbája címet viselő tizenkét concertót tartalmazó gyűjtemény első négy darabja már a maga korában is rendkívül népszerű volt – de azt kevesen tudják, hogy nem „csak” zenei alkotásról van szó.

Zenesarok 

Mozart és a seregély

Mozart valószínűleg egyike volt a legállatszeretőbb komponistáknak: volt lova, kutyája, kanárimadara – sőt boldog birtokosa volt egy muzikális seregélynek is. 

Zenesarok 

Van, akinél elpattan a húr, ha rosszul kezelt hulladékról hall

De az egyik legnagyobb hangszeralkatrész-gyártónak hála Amerikában már az elhasználódott húrok sem végzik a szemétben. Pár év leforgása alatt kétmillió húrt gyűjtöttek össze, hogy újrahasznosítsák.

Zenesarok 

Saint-Saëns – Az állatok farsangja

Az Oroszlánok belépőjével indul Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve, amelyet 1886-ban szerzett, és amelyben barátai szórakoztatására többek között a tyúkokat, a vad lovakat, és a kengurut is megidézte.