2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Dübörgő gitár, drámai képek Amazónia védelmében

A Sepultura metálegyüttes legújabb klipjében a hazájukért és Amazónia természeti értékeiért kegyetlen harcra kényszerített őslakosokért csap oda a húroknak és a hangszálaknak.

Zenesarok 

Az erdőjáró apró örömei

Olykor mintha egy dióval szökdelő mókus cikázna előttünk, majd belefeledkezünk a vadrózsa tünékeny szépségébe, vagy egy mohába burkolózó patak csobogását hallgatjuk – Edward McDowell Erdei Vázlatok című műve a 19. századi Amerika erdeibe kalauzolja a hallgatót.

Zenesarok 

Őszi pompába boruló lombokra várva

Az Őszi kertek című darab komponistája, Einojuhani Rautavaara ahogy a növények, úgy a dallamok gondozásában is a természetes fejlődés szemlélődő támogatásának a híve volt, művei az angolkertek burjánzó szabadságának szellemében születtek.

Zenesarok 

Északi kantáta zenekarra és madárdalra

Eino Rautavaara finn komponista 1972-es alkoltásában a zenekar mellett megszólaló madárhangok a gregorián dallamokat idéző egységbe olvadnak össze.

Zenesarok 

A lombkunyhóból feltárul a kozmosz szépsége

A Cabane Perchee kifejezés magyarul annyit tesz: lombkunyhó. Franciaországban élő és alkotó gitárosunk, Palotai Csaba számára ez a szó adta a kiindulópontot régi zenésztársával, Steve Argüelles dobossal közös, új duóprojektjéhez.

Zenesarok 

Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)

Bő háromórás nyugtató zene gyönyörű természetbeli képekkel, zongora- és gitármuzsikával, madarak énekével azoknak, akik nem tudnak eljutni a pihentető természetbe, de nagyon szeretnék ott érezni magukat.

Zenesarok 

Vérpezsdítő vanuatui víztánc – elemi erővel

Vanuatu máig eleven ősi kultúrája mesésen egzotikus világba repíti képzeletünket, melynek lényegét az életöröm és az anyatermészet szeretete adja. A kicsiny, ám természeti szépségekben egyedülállóan gazdag óceániai állam Ausztráliától mintegy 1500 km-re, a Korall-tenger keleti szélén található. Vanuatu népessége nem éri el a 250 000-et, az ország nem rendelkezik önálló hadsereggel. Az állam hivatalos nyelve az angol, a francia és a biszlama. Ezeken kívül pedig több mint száz helyi nyelvet beszélnek. A vanuatui víztáncot látva azonban könnyen meggyőződhetünk arról, nem kell ismernünk egyetlen helyi nyelvet sem ahhoz, hogy megértsük őket.

Zenesarok 

A legnépszerűbb zeneszám a klímaváltozásról

A The New York Times közönségszavazással kereste a legnépszerűbb klímaváltozásról szóló zeneszámokat, a Shrekből ismert Smash Mouth együttes All star című dala lett a győztes.

Zenesarok 

Hömpölygő metál a kihalási hullám dübörgéséről

Zsigeri düh, dübörgő dobok és villámgyors gitárriffek emlékeztetnek a trópusi lombkorona növekvő csendjére és a különleges majomfajták utolsó, riadt üvöltéseire.

Zenesarok 

A feketetorkú motmot diktája a dallamot(mot)

Egy többéves projekt folytatásaként a dzsungel veszélyeztetett madarainak énekéből most tíz mexikói, közép-amerikai és karibi DJ varázsolt egzotikus ritmusokat, hogy a tánctéren is megidézze a trópusok fülledt, lüktető hangulatát. 

Zenesarok 

Eresztvényben zárult a Muzsikál az erdő 2020-as programsorozata

A programsorozatnak küldetése van a fenntarthatóságra nevelésben, abban, hogy az erdei helyszíneken megjelenő kulturális események segítségével felhívja a figyelmet a természet és az emberek világának egymásra utaltságára – jelentette ki Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok idei zárórendezvényén.

Zenesarok 

A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja

Míg a pápua új-guineai erdők a trópusi madarak kórusától hangosak, az alaszkai papírnyírerdőségek közt csörgedező patak hangjait a varjak veszekedése és a vizet paskoló hódfarok zaja töri meg – egy új, globális hangtérkép segítségével több száz helyszínen lehetünk a fák között zajló sokszínű élet fültanúi.

Zenesarok 

Úgy tűnik, a ragadós dallamok a madárfüleknek sem ismeretlenek

Legalábbis a Kanadában élő fehértorkú verébsármányoknak biztosan nem. Ugyanis bár a terület kijelölését és a nőstények elbűvölését szolgáló trillák a madárvilágban meglehetősen állandónak tűnnek, a Kanadában élő énekesmadarak között azonban húsz évvel ezelőtt egy teljesen új „sláger” ütötte fel a fejét, és mostanra csaknem az ország összes sármánya csak ezt fütyüli.

Zenesarok 

Áramló tengerek, hömpölygő dallamok

A Skót Természeti Örökség szervezet felkérésére született meg az Üzenet a palackban című darab, amelyben a régizenével foglalkozó Ingrid Henderson az óceáni áramlatok erejét, a tengerekben nyüzsgő, vándorló élőlények sokszínűségét – és az ember által okozott nehézségeiket idézi meg.

Zenesarok 

Dübörgő ütemek vagy perzselő föld, egyre megy – kapkodjuk a lábunkat

Bár a ranglistákat ostromló, pörgős talpalávalók tették ismertté a nevét, Pitbull ritmusos rappszövegei a komoly témák felé tett kitérőkben sem szűkölködnek.

Zenesarok 

Concept art: növények élvezhették a zenét a barcelonai operaházban

Puccini Krizantémok című vonósdarabját adta elő az Uceli Quartet egy 2292 növényből álló közönség előtt a barcelonai Liceu operaházban. Eugenio Ampudia konceptuális művész az előadással az ember és a természet viszonyára szeretett volna reflektálni.

Zenesarok 

Le kéne lassulnunk, hogy megállítsuk a gyorsuló klímaváltozást

Lassan hömpölygő, melankolikus szám egy örökké tartó, meleg nyári napról. Hétmilliárd lélek jár már a Nap körül, nő, csak nő a nyüzsgés, a tempó nem enyhül – énekelte 2018-ban Childish Gambino.

Zenesarok 

A repülő Ikarus – kamaradarab a klímaváltozás ütemére

A fenyegető veszély előérzete, de a helyes döntés lehetőségéből még táplálkozó remény is ott vibrál abban a darabban, amelyet Richard Festinger a ClimateMusic Projekt felkérésére, a változó klímát bemutató adatsorokat megzenésítve írt.

Zenesarok 

Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot

Beethoven szerette a természetet. Az elvonulás, a megnyugvás és az inspiráció forrását jelentette számára, erről tanúskodik az ember és a természet harmonikus egységét megragadó hatodik, azaz Pastorale szimfónia is. A Beethoven Pastorale Projekt célja, hogy ezt a szellemiséget megidézve a környezet iránti felelősségvállalásra hívjon.

Zenesarok 

Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...

Néha jólesik kicsit lelassítani, alább adni a tempót. David Rothenberg filozófus, zenetudós a madarak énekével teszi meg ugyanezt: az eredmény pedig varázslatos.