2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zenesarok 

DNS-ben tárolják egy zenekar albumát

Svájci tudósok szintetikus DNS-re tárolták a Massive Attack Mezzanine című albumának hanganyagát a megjelenés huszadik évfordulója alkalmából – jelentette be a Zürichi Műszaki Egyetem.

Zenesarok 

Csicseregnek a madarak, de ön felismeri, melyik dalol?

A tavasz beköszöntével nemcsak a fák zöldülnek ki és borulnak virágba, de a madarak is egyre többet dalolnak. Ön tudja, hogy kik csicseregnek mostanában? Akár lakott területen belül vagy kint a természetben vígan dalolnak a kis szárnyasok, most segítünk, hogy felismerje, ki énekel! Csicsergés-útikalauz a széncinegétől a zöldikéig.

Zenesarok 

Schubert – Tavaszi áhítat

Debussy írta egyszer, hogy „a zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér”. Ezt Schubert is mondhatta volna, mert az ő dalaiban emelkedik a zene az énekkel egy szintre, immár nemcsak kíséret néhány zenei ötlettel, hanem az előadás szerves része, kiegészíti az éneket, és elmondja azt, amit szavakkal nem lehet. 

Zenesarok 

A madarak zenéje

Létezik zene az emberi világon kívül? Ha a zenét kifejező szimbólumot akarunk keresni, a legtöbbeknek valószínűleg azonnal a madarak éneke jut eszébe. A jelenséget leíró szavak: „madárdal”, „énekesmadár” is erre utalnak, ahogyan a köznyelvben az énekes kedvű emberre használt „pacsirta” szó is. A szép hangú énekesre is madárnevekkel szokás hivatkozni, gondoljunk csak a „nemzet csalogánya” titulussal illetett Blaha Lujzára.

Zenesarok 

Óvatosan járjunk az ibolyák között

Bármerre járjunk most, ha csak kettő fűcsomó fér is el egymás mellett a betonfalak rései közt, harmadiknak ott mosolyog közülük egy ibolya, hogy ráébresszen minket a természet mozgolódására. Az ibolya – az egyetlen Goethe-vers, amelyet Mozart megzenésített – egy út szélén viruló kis virágot énekel meg, amelyet óvatlanul eltapos egy kecsesen lépdelő cipellő. 

Zenesarok 

Haydnnal hangolódva az újjászületés évszakára

Az utóbbi hetek időjárása nem kényeztetett el bennünket, ami a tavaszra hangolódást illeti. De lassan felfelé kúszik a hőmérő higanyszála, és átélhetjük a tél tavaszra fordulását. Nincs is szebb apropó arra, hogy meghallgassuk Haydn Évszakok oratóriumának Tavasz-kórusát.

Zenesarok 

The space project – az űr hangjai

A Voyager 1 és a Voyager 2 1977-ben, számozásukkal ellentétes sorrendben, bő két hét eltéréssel (szeptemberben, illetve augusztusban) indult űrbéli útjára azzal a céllal, hogy Naprendszerünket, annak is leginkább külső bolygóit, a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt tanulmányozza. 

Zenesarok 

Smetana: Moldva

A cseh klasszikus zene egyik megteremtője és legtermékenyebb alkotója, akinek nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kötődik, Bedrich Smetana csodagyerek volt, akárcsak Mozart. Zongoristaként őstehetségnek számított, első koncertjét hatévesen adta.

Zenesarok 

Ben Mirin, alias DJ Ecotone, a vadvilág DJ-je

Ben Mirin világéletében rajongott a madarakért. Nem csoda, hogy amikor már New York-i beatboxosként hiányolta a természet közelségét, visszatértek a dalaiba. De ők csak a kezdetet jelentették.

Zenesarok 

A természet a zenében

Ha statisztikát készítenénk, hogy a világ milyen jelenségei ihletik meg leggyakrabban a művészeket, azon belül is a zeneszerzőket, a különféle természeti jelenségek bizonyára előkelő helyen végeznének.

Zenesarok 

Antonín Dvořák – Az erdő csendje

Antonín Leopold Dvořák cseh zeneszerző 1841-ban született Prága mellett. A családi hagyományokat követve hentesnek készült, azonban szülei támogatták korán megmutatkozó zenei tehetségének kibontakoztatásában.

Zenesarok 

A természet zenéje

A zeneirodalom számtalan lehetőséget kínál arra, hogy zenészek hangszerek segítségével a természet hangjait idézzék meg. A Vlissingenben található szélorgona fordít egyet a helyzeten: a szél szólaltatja meg a különleges hangszert, olykor kísérteties, olykor megnyugtató hangzatokat létrehozva.

Zenesarok 

Jövőre száműzi a PET-palackokat a Glastonbury Fesztivál

Igazi zöldfesztivállá válik jövőre a világhírű Glastonbury Fesztivál. A szervezők a tervek szerint 2019-ben már nem fogják engedélyezni a rendezvény területén a műanyag palackos italok forgalmazását, és a fesztiválozóknak sem fogják megengedni, hogy PET-palackot vigyenek a fesztivál területére.

Zenesarok 

Hallgass az „örökzöld” slágerekre! Három dal egy témára

A zene régóta a legkülönbözőbb mozgalmak bevett eszköze a figyelem felkeltésére. Szóltak már dalok számos ügy mellett és ellen, nem meglepő, hogy a környezeti problémáknak és különösen a klímaváltozás kihívásainak is szenteltek már számos zenei alkotást.

Zenesarok 

Whitney George, a kipusztult fajok trubadúrja

Bolygónkon jelenleg zajlik az állat- és növényfajok hatodik kihalási hulláma, azok közül is a legsúlyosabb a dinoszauruszok több mint 65 millió évvel ezelőtti kipusztulása óta. Whitney George zeneszerző célja, hogy ezek a számok megváltozzanak. 

Zenesarok 

John Luther Adams – Become Ocean

John Luther Adams amerikai komponista munkáihoz a természet, különösen Alaszka tájai adják az inspirációt. Become ocean (Legyünk az óceán) című művéért 2014-ben elnyerte a zenei Pulitzer-díjat.

Zenesarok 

Mamoru Fujieda – A növények zenéje

A növényvilággal számos érzékünkön keresztül kapcsolatba tudunk kerülni: megcsodáljuk színeiket, érezzük illatukat, ízüket, levelük tapintását. Mamoru Fujieda postminimalista zeneszerzőnek hála, most már hallgathatjuk is őket.

Zenesarok 

A növények is muzikálisak?

Ha ránk ilyen nagy hatással van egy-egy zenemű, miért hagyná hidegen a növényeket? A fidelio.hu utánanézett a növények és a zene kapcsolatáról szóló kutatásoknak.

Zenesarok 

Állati zenék

A gyerekek, de az állatbarát felnőttek is szeretik azokat a műalkotásokat, amelyek valamilyen kedves, általában négylábú lényről szólnak. Ezekkel a művekkel – ha a zene birodalmában születnek – nem csupán a kicsinyekkel lehet megkedveltetni a muzsikát, az idősebbek is szívesen megmosolyogják valamelyik állat kedvességét, esetlenségét, vagy épp álmélkodnak a természet sokszínűségén. A musicianswho.hu állatos zenedarabokat gyűjtött csokorba.

Zenesarok 

Zene füleinknek: a letöltés környezetkímélő gyakorlat

A zenevásárlás napjainkban egyre inkább jelenti adatcsomagok letöltését. Ráadásul a streaming oldalak elterjedésével már a birtokunkban sem tudjuk a zenét, egyszerűen csak meghallgatjuk, amikor kedvünk tartja. De ha környezettudatosak vagyunk, nem kell nosztalgiával gondolnunk a polcon sorakozó zenegyűjtemények korára.