2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

A Tóth Viktor Arura Trió új lemeze a természet üzenetét hordozza

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai dzsessz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

Zenesarok 

Vivaldi, változásra hangolva

Az éghajlat átalakulásával lassan az évszakok állandóságába vetett hitünknek is búcsút mondhatunk. A változás vihara az olasz zeneszerző nagy klasszikusát is elérte. Az ötlet talán megosztó, de a figyelem felkeltésére mindenképpen alkalmas.

Zenesarok 

Klímaváltozás, a tánc nyelvén elbeszélve

Hargitay Ákos modern táncművész-koreográfus legújabb munkája, a bécsi Dschungel Theaterben bemutatandó Island, Every day for future (Sziget, Mindennap a jövőért) című előadása egyszerre reflektál a klímaváltozásra és az azzal szorosan összefüggő környezeti problémákra.

Zenesarok 

Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán

A PET Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait. Az első nóta már el is készült, hála Vastag Gábor zenésznek.

Zenesarok 

A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön

Manuel Obregon nem csak Costa Rica egykori kulturális és ifjúságügyi minisztere, történetesen dzsessz-zongorista és zeneszerző is, ráadásul az esőerdő szerelmese. Ezért vitte el hangszerét a Costa Rica-i vadonba, hogy a zongora és a körülötte nyüzsgő állatvilág hangjaival izgalmas zenei szimbiózist hozzon létre.

Zenesarok 

A sarki jég zenéje

Terje Isungset Európa egyik legelismertebb és leginnovatívabb ütőshangszerekkel dolgozó zenésze és komponistája, aki a norvég táj legkülönbözőbb elemeit, így a tavakat borító jeget is hangszerévé avatja a jazz határait feszegető műveiben.

Zenesarok 

A befagyott tavak is énekelnek

Ahogy a változó hőmérséklettel táguló és összeszűkölő jégben keletkező törések, rianások hangja tovaszalad a tavon, izgalmas, a bálnák énekét idéző hanghatás jön létre.

Zenesarok 

Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében

Chopin Téli szél címen is emlegetett zongoraetűdjének kavargó hangjai a hallgatóban a fel-feltámadó szélben örvénylő hópelyhek képét idézik fel.

Zenesarok 

A sarkvidéki madarak és a rianó jég éneke

Einojuhani Rautavaara finn zeneszerző Cantus Arcticus (Északi-sarki ének) című szimfóniájában a zenekar mellett havasi fülespacsirták és énekes hattyúk is kapnak egy szólamot: hangjukat az 1972-es bemutató előtt a sarkkörön és a finn mocsarakban rögzítették.

Zenesarok 

Nem csak egy zengő kórus, de a madarak éneke is képes felemelni a lelkünket

A Kaliforniai Műszaki Egyetem csapata Danielle Ferraro vezetésével új tanulmányában azt vizsgálta, hogy a természeti hangok mennyiben járulnak hozzá az emberek mentális egészségének megóvásához.

Zenesarok 

Így zeng és bong a Bajkál-tó

Egy Irkutszk városában működő ütőscsoport sajátos hangszert választott: az Ethnobeat tagjai a Föld legrégebbi és legmélyebb taván feltorlódott jégtáblákat szólaltatták meg.

Zenesarok 

Mennyire muzikálisak az éhes majmok?

Paul Barton brit zongorista négy különböző helyszínen – többek között egy ősi hindu templomban – zongorázott, hogy így hívja fel a figyelmet a kononavírusjárvány miatt éhező makákókra.

Zenesarok 

Erdei kirándulás Robert Schuberttel

A zeneszerző Erdei jelenetek című művének kilenc zongoradarabja a fák között töltött idő számos benyomását és hangulatát ragadja meg a várakozó vadász feszültségétől a lombok sötétje alatt megbújó virág magányáig, egy kis menedékháztól a madarak sejtelmes énekéig.

Zenesarok 

Pompájuktól búcsúznak a fák

Rachel Portman Oscar-díjas zeneszerző, zongorista munkásságában kitüntetett helyet foglal el a környezet ügye. Legújabb albuma egy természet által lassan visszahódított farmon született meg. Lírai képekben mesél egy almafáról, a folyóról, a borókáról és a levegőben szárnyra kelő őszi levelekről.

Zenesarok 

Szimfónia egy sokszínű évszakhoz

Joseph Joachim Raff svájci zeneszerző Őszidő című szimfóniája a hangok és hangulatok megkapó keverékével az ősz minden arcát felvillantja a csípős hajnalok frissességét, a zajos vadászatokat és a takarókba burkolózó, múltba merengő estéket.

Zenesarok 

Metált üvöltő majmok és az eső dobpergése

A Park Kanada a természet hangjaival szeretne kedveskedni a falak közé szoruló emberiségnek, ezért a nemzeti parkok jellegzetes hangjait felvonultató oldalt hozott létre.

Zenesarok 

Amikor zongorán szólalnak meg az erdő hangjai

Bartók III. zongoraversenyének középső tételében magyar motívumokkal szőtt erdei hangulatba szövi a madarak énekét – írja a zeneszerző egyik utolsó művéről dr. Majer Antal.

Zenesarok 

A zongorista, aki friss lombok zenéjével tölt meg egy német erdőt

Martin Kohlstedt német zeneszerző és zongorista türingiai lakóhelye közelében megvásárolt egy erdőt, hogy minden eladott koncertjegy után egy fát ültessen.

Zenesarok 

Megjelent a brit madárvilág hattyúdala

Az elmúlt hónapokban a madarak talán nem énekeltek többet, de több időnk volt észrevenni őket. Így volt ezzel Cosmo Sheldrake londoni dalszerző, zenész, énekes is, aki Nagy-Britannia veszélyeztetett madarait szólaltatja meg legújabb albumán.

Zenesarok 

Amikor a grafikonok megszólalnak

Hogy megértesse a klímamodellek működését és érzékeltesse és az óceánokban a klímaváltozás hatására végbemenő folyamatok dinamikáját, a Plymouth Tengeri laboratórium kutatója, dr. Lee de Mora az adatsorokat lefordította a zene nyelvére.