2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Áramló tengerek, hömpölygő dallamok

A Skót Természeti Örökség szervezet felkérésére született meg az Üzenet a palackban című darab, amelyben a régizenével foglalkozó Ingrid Henderson az óceáni áramlatok erejét, a tengerekben nyüzsgő, vándorló élőlények sokszínűségét – és az ember által okozott nehézségeiket idézi meg.

Zenesarok 

Dübörgő ütemek vagy perzselő föld, egyre megy – kapkodjuk a lábunkat

Bár a ranglistákat ostromló, pörgős talpalávalók tették ismertté a nevét, Pitbull ritmusos rappszövegei a komoly témák felé tett kitérőkben sem szűkölködnek.

Zenesarok 

Concept art: növények élvezhették a zenét a barcelonai operaházban

Puccini Krizantémok című vonósdarabját adta elő az Uceli Quartet egy 2292 növényből álló közönség előtt a barcelonai Liceu operaházban. Eugenio Ampudia konceptuális művész az előadással az ember és a természet viszonyára szeretett volna reflektálni.

Zenesarok 

Le kéne lassulnunk, hogy megállítsuk a gyorsuló klímaváltozást

Lassan hömpölygő, melankolikus szám egy örökké tartó, meleg nyári napról. Hétmilliárd lélek jár már a Nap körül, nő, csak nő a nyüzsgés, a tempó nem enyhül – énekelte 2018-ban Childish Gambino.

Zenesarok 

A repülő Ikarus – kamaradarab a klímaváltozás ütemére

A fenyegető veszély előérzete, de a helyes döntés lehetőségéből még táplálkozó remény is ott vibrál abban a darabban, amelyet Richard Festinger a ClimateMusic Projekt felkérésére, a változó klímát bemutató adatsorokat megzenésítve írt.

Zenesarok 

Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot

Beethoven szerette a természetet. Az elvonulás, a megnyugvás és az inspiráció forrását jelentette számára, erről tanúskodik az ember és a természet harmonikus egységét megragadó hatodik, azaz Pastorale szimfónia is. A Beethoven Pastorale Projekt célja, hogy ezt a szellemiséget megidézve a környezet iránti felelősségvállalásra hívjon.

Zenesarok 

Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...

Néha jólesik kicsit lelassítani, alább adni a tempót. David Rothenberg filozófus, zenetudós a madarak énekével teszi meg ugyanezt: az eredmény pedig varázslatos.

Zenesarok 

Ember, ez a te sarad, zengi tucatnyi húrján a sarod

Soumik Datta Londonban élő zenész, zeneszerző tradicionális indiai hangszerén, a sarodon, de a jelen lüktetésével beszél a 21. század emberének természetpusztításáról.

Zenesarok 

Újra szól a fülemüle

A májusi esték a legkülönlegesebb hangú énekesmadarak koncertjétől hangosak – köszöntsük őket Orbán György kórusművével.

Zenesarok 

Hangfestményeken elevenedik meg a rég kihalt állatok világa

A természettudományi múzeumok tárlóiban sorakozó fosszíliák, rekonstruált dinoszaurusz-csontvázak és borostyánba fagyott rovarok révén az ősi korok élővilágának látványáról lehetnek ködös sejtéseink, de a hangjukról nem sok fogalmunk van. Michael Reiley amerikai zeneszerző akusztikus kísérletsorozatával egykor élő állatfajok hangjait igyekszik megidézni.

Zenesarok 

Gitárfutamok a természet bűvöletében

A Radiohead gitárosának első szólóalbumát a vidéki Brazília vadregényes tája és Wales hegyeinek vonzása hívta életre. Az Earth minden dalát áthatja Ed O’Brien zene és természet iránti rajongása.

Zenesarok 

Egy dal a hatalmán elborzadó emberről

Antony Hegarty, vagyis  ANOHNI még a párizsi klímakonferencia apropójából készítette el 4 Degrees, azaz 4 fok című szerzeményét a felmelegedő Földre váró apokaliptikus állapotokról.

Zenesarok 

Eichendorff és Schumann a tavaszi éj titkairól mesél

Egyetlen viharos ujjongás, a tavaszi éj természetvarázsában átélt szerelmi öröm és bizonyosság Robert Schumann Idegenben című, Eichendorff verseire írt dalciklusának utolsó darabja, a Frühlingsnacht – vagyis a Tavaszi éj. 

Zenesarok 

Helyezkedj el egy kényelmes fotelben, és hagyd, hogy körülvegyen a természet nyugtató hangja

A világszerte bevezetett kijárási korlátozások kezdete óta a zúgó tenger, a mozgalmas vadon és a madárdal szerelmes gyűjtögetői mindent megtesznek azért, hogy felvételeikkel egy kis lélegzethez segítsék a házuk és aggodalmuk falai közé zárt földlakókat.

Zenesarok 

A Föld keletkezése balettban elmesélve

Darius Milhaud jazzel átitatott balettje az éppen formát öltő Földön megjelenő élet első moccanásait idézi meg.

Zenesarok 

Dúdolva kövessük a fecskék röptét

Lassan visszatérnek erősen megcsappant számú fecskéink. Vigyázzunk fészkeikre, és hangolódjunk a viszontlátásra Gryllus Vilmos kedves gyermekdalával. 

Zenesarok 

Ha a fák mesélni tudnának...

Egy német művész installációja – a zene nyelvén – szóra bírta őket.

Zenesarok 

Ne, most ne menjünk Afrikába (se)

A KFT tagjai otthonukból vettek fel egy klipet az Afrika frissített verziójához, ami természetesen arról szól, hogy mindenki maradjon otthon.

Zenesarok 

Idejük van a szorongásoldó harmóniáknak

Napjainkban természetes, hogy a koronavírus miatti aggodalom és gyász, vagy éppen a klímaváltozáshoz kapcsolódó félelmek úrrá lesznek rajtunk. Bármilyen veszélyforrásról legyen is szó, a megküzdéshez biztosan szükségünk lesz lelki egészségünk megőrzésére, ehhez pedig a zene az egyik legjobb eszközünk.

Zenesarok 

Csivitelő ütemek hátán szálló üzenet

„Fekete tintával véstél fel a Vörös listára, hát megmentőnk, igazán kösz a segítségedet, de nélküled egyikünk se lenne veszélyeztetett” – szól a stílszerűen madárdalból felépülő és megannyi szárnyas viszontagságainak hangot adó orosz zeneszám.