2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Northern song – animációs klip az északi fény születéséről

Ászity Boglárka Indigó Northern Song című dalára készített animációt az északi fény születéséről. Az alkotást koncerttel és kiállítással egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban.

Zenesarok 

„Ha a világ rigó lenne…” – Zenék, melyeket madarak ihlettek

December 3-án a Budapest Music Centerben „Ha a világ rigó lenne…” címmel tartottak koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és fuvola szakos hallgatói, hogy megmutassák, a zeneszerzők hogyan próbálták évszázadok óta megragadni a madarak kiszámíthatatlan, meglepő és mégis harmonikus hangjait.
(Fotó: pixabay.com)

444.hu
Zenesarok 

Vágyakozás a szabadba

Ahogy közeledik a tél, egyre több időt töltünk meleg otthonunk rejtekében. Hogy ne felejtsük el a szabadban töltött idő szépségeit sem, hoztunk néhány klasszikus zenei klippet, amelyeken a művészek a legtökéletesebb hátteret választották előadásukhoz: a természetet.

Zenesarok 

Megérkeztek az első hópelyhek

A hosszú, enyhe őszbe belefeledkezve szinte készületlenül ért minket az első hópelyhek látványa.

Zenesarok 

Janáček: A ravasz rókácska

Janáček panteista világszemléletét, humanisztikus univerzumfelfogását hűen tükrözi operája, amelyet minden remekműve közül valószínűleg a legnagyobb hírnév, de talán a legtöbb félreértés is övez.

Zenesarok 

Ezek mindig zöldségeken zenélnek!

Idén ünnepli húszéves fennállását a világszerte koncertező bécsi Vegetable Orchestra, vagyis Zöldség Zenekar.

Zenesarok 

Köszöntsük a megkésett őszt Debussy zenéjével

A fák fittyet hányva a naptárnak még mindig tartogatják októberi pompájukat, de lassan csípőssé válnak a reggelek, és az erdőket beburkolja a köd.

Zenesarok 

Sajnos, mi nem hallhatjuk az éjszakák dalnokát

Az október a denevérek hónapja. Sajnos az elmúlt évszázadban a bőregerek száma Európa-szerte erősen megfogyatkozott, ma már sok fajuk veszélyeztetett.

Zenesarok 

A természet nevében

Meredith Monk műveivel és előadásaival átlépi a műfaji határokat, merész hangzásvilágát innovatív énektechnikák alkalmazásával alakítja. Legfontosabb célja, hogy újra felfedezze a zene átalakító erejét.

Zenesarok 

El a kezekkel az Antarktisztól! – üzeni új számával Thom Yorke

A Radiohead frontembere, Thom Yorke – aki korábban is foglalt már állást környezetvédelmi kérdésekben – írt dalt a Greenpeace egyik legújabb kampányához (Protect The Antarctic! –  Védjük meg az Antarktiszt!). A dal címe is azt üzeni, hogy nem kellene piszkálni a fehér kontinenst: Hands off the Antarctic.

Zenesarok 

A rovarok dícsérete

Gondolta volna, hogy a ma ismert állatfajok több mint fele a rovarok közül kerül ki? A tudósok még most is újabb és újabb fajokat fedeznek fel, a szemléletformáló kampányok hatására pedig talán a korábban ódzkodók közül is egyre többen ismerik fel természetben játszott pótolhatatlan szerepüket és szépségüket.

Zenesarok 

Egy veszélyeztetett dal – a veszélyeztetett tigrisekért

A Földünkért világnapon, amikor a természetszerető emberek figyelme az élővilág gyorsan fogyatkozó szépsége felé fordul, hallgassuk meg azt a különleges dalt, amely a mára mindösszesen 400 egyedet számláló szumátrai tigrisek tiszteletére írtak.

Zenesarok 

Mintha csak a legfrissebb klímajelentéshez forgatott volna klipet Jon Hopkins

Az elektronikus zene emblematikus angol képviselőjének Feel First Life című dala olyan posztapokaliptikus videót kapott, amiről nem lehet nem a néhány nappal ezelőtti hírekre asszociálni, amik arról szóltak, hogy ha néhány éven belül nem változtatunk az életmódunkon, akkor drasztikusan megváltoznak az életkörülményeink.

Zenesarok 

Világégésben született örökzöld dal a tengerről

Charles Trenet francia sanzonénekes, dalszövegíró, zeneszerző, showman az 1930-as évektől hét évtizeden át, haláláig alkotott. Egyik legismertebb slágerét a tengerről írta. A könnyed, fülbemászó dallam bárhol és bármikor felidézi a tenger varázslatos, szívmelengető hangulatát. Pedig a világ épp lángokban állt, amikor született. 

Zenesarok 

„Ősz húrja zsong...”

Mintha az ég is azért lenne mélyebb kék, hogy még inkább kiemelje az erdők vibráló tarkaságát. Néha már érezzük a hideg esték lassú közeledtét – ideje, hogy ráhangolódjunk az őszre.

Zenesarok 

Liszt: Szent Ferenc prédikál a madaraknak

Az állatok világnapját nemrég, a természetszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeltük, halálának évfordulóján. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Zenesarok 

Lepkék dallamok szárnyán

A légies pillangók tánca újra és újra elvarázsolja az emberiséget, így a zeneszerzőket is.

Zenesarok 

Ökotudatosság a magyar popzenében

Ahogy a dizájn vagy a képzőművészet lehet ökotudatos, és törekedhet a fenntarthatóságra, úgy a művészet egy másik szférája, a zenei élet is felelősséggel bír a környezetvédelem iránt, legyen szó egy hatásos dalszövegről vagy a CD-lemezek mellőzéséről. A  legjobb magyar példákat a recorder.blog.hu szedte össze.

Zenesarok 

Schubert: Szélcsend a tengeren

Schubert két változatban zenésítette meg Goethe „Szélcsend a tengeren” című versét. A második verzióban minden felesleges hangjegyet elhagyott, hogy felerősítse a jelenet végtelen csendjét.

Zenesarok 

A BBC állathangokból komponált szimfóniát sugároz a rádióban, hogy közelebb kerüljünk a természethez

Különleges műsorral kedveskedik a zene és a természet szerelmeseinek a BBC Radio 3. Az oroszlánok, majmok, lámák és egyéb négy- és kétlábúak hangjából készült összeállítást alkonyatkor rögzítik egy állatkertben.