2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Meditatív dallamokban visszhangzik a növényekben lüktető élet

Citrom-, olaj- és mandulafák, kókuszok és kaktuszok „közreműködésében” született meg az az album, amellyel egy természetes alapanyagokat használó indiai kozmetikumgyártó kedveskedik a felelősen gondolkodó, zenekedvelő közönségnek.

Zenesarok 

Legyél te is a természet dallamainak komponistája!

A tücsök ciripelésétől a szarka csörgéséig számtalan hang vesz körül minket a természetben járva, amelyek bár eredetileg a társak figyelmeztetését, a ragadozók elriasztását vagy éppen a párkeresést szolgálják, de az emberi fül számára megnyugtató zenei élményt is jelenthetnek. Egy új weboldal segítségével bárki átélheti a természet hangjaival való kreatív játék és alkotás örömét.

Zenesarok 

Megelevenednek az áprilisi esőben fürdő kertek

Finom cseppek és zabolátlan zápor – Debussy Metszetek című sorozatának tavaszias hangulatú tétele egy francia kerten átvonuló, frissítő áprilisi eső hangulatát kelti életre.

Zenesarok 

A természet a világ legnagyobb koncertterme

A WWF Magyarország legújabb kisfilmje Bartók Béla 3. zongoraversenyének dallamaival hívja fel a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára.

Zenesarok 

A marsi szelek sejtelmes zúgása ihlette ezt a dalt

Még nincs egészen egy hónapja, hogy a NASA nyilvánosságra hozta az első Marsról származó hangfelvételt, de a különleges hangok és az űr egy szerelmese máris tovább gondolta a mérföldkövet jelentő túlvilági sustorgást.

Zenesarok 

A Bonni Beethoven Zenekar lett az ENSZ első klímaügyi jószolgálati nagykövete

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét vezető Patricia Espinosa reményei szerint a zene ereje alkalmas lehet rá, hogy a klímaváltozás veszélyét átélhetővé tegye, és együttműködésre sarkallja az emberi közösséget.

Zenesarok 

Latin-Amerikában hódít az elektronikus zenébe szőtt természet

Argentínától Mexikóig zenei producerek sora indul útnak egy mikrofonnal felszerelkezve, hogy az erdők, hegyek és patakok mellől elcsent hangokat dallammá formálva, a zene segítségével építse újjá ember és természet kapcsolatát.

Zenesarok 

A Kaukázus új dala a bolygónk védelmében szól

„Szívünknek-lelkünknek minden erejét adjuk bele most, a gyerekekért!” – énekli Kardos-Horváth János a Kaukázus 2021 januárjában megjelent Álmodjunk élettel című dalában. Az énekes régóta a szívén viseli a környezet védelmét, új dalában arra buzdít, tegyünk érte mindannyian, úgy még lehet remény.   

Zenesarok 

Mi legyen, ha az üveghegy üvegén sem látni át, és a hétfejű sárkány is ritka már?

A Szennyes az Óperencia című környezetvédelmi gyermekopera 1991-es megjelenése óta a magyar zeneiskolák kedvence. Sok ezer gyerek ismeri a híres finálét: „Szennyes az Óperencia, / kéne egy konferencia!”

Zenesarok 

Csigaházból készült 18 ezer éves fúvós hangszert találtak egy pireneusi barlangban

A mintegy 31-szer 18 centiméteres tárgy egy ragadozó tengeri csiga, a tritoncsigák családjába tartozó Charonia lampas házából készült.

Zenesarok 

A klímaváltozás egy kizsákmányolt bolygó nézőpontjából

Gary Numan májusban megjelenő, Intruder (Behatoló) című albumának címadó dala sajátos perspektívából vizsgálja a klímaváltozás kérdését. A földet mint egy kihasznált és önző gyerekei által megtépázott anyát jeleníti meg, aki az apokaliptikus jövőben megelégeli a kizsákmányolást és visszavág.

Zenesarok 

Élő növényekből készített „zongorát” egy spanyol startup

A növények képesek érzékelni, ha hozzájuk érünk. Ezt az érintés okozta feszültségváltozást alakítja csodás hang- és fényjátékká a Bioo zöld „zongorája”. Nem csak az előadás szemlélése ad üdítő élményt – a növények közelsége számos tanulmány szerint kedvezően hat az emberek fizikai és mentális egészségére.

Zenesarok 

Jelentés a borús jövőtől felborzolt lelkek atmoszférájáról

A The Weather Station művésznéven alkotó Tamara Lindeman legújabb lemezén a klímaváltozás súlyával szembesülő fiatal generáció kétségeinek és félelmének ad hangot.

Zenesarok 

Már ötéves a Földhöz és szívhez szóló himnusz

A Love Song to the Earth című, számos világsztárt felvonultató dal és videoklip 2015-ben a párizsi klímacsúcsra született, de üzenete az elmúlt fél évtized alatt (sajnos) semmit sem vesztett aktualitásából.

Zenesarok 

Bájos videoklip zengő torkú erdőlakókról

Az olasz bel canto stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.

Zenesarok 

A Tóth Viktor Arura Trió új lemeze a természet üzenetét hordozza

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai dzsessz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

Zenesarok 

Vivaldi, változásra hangolva

Az éghajlat átalakulásával lassan az évszakok állandóságába vetett hitünknek is búcsút mondhatunk. A változás vihara az olasz zeneszerző nagy klasszikusát is elérte. Az ötlet talán megosztó, de a figyelem felkeltésére mindenképpen alkalmas.

Zenesarok 

Klímaváltozás, a tánc nyelvén elbeszélve

Hargitay Ákos modern táncművész-koreográfus legújabb munkája, a bécsi Dschungel Theaterben bemutatandó Island, Every day for future (Sziget, Mindennap a jövőért) című előadása egyszerre reflektál a klímaváltozásra és az azzal szorosan összefüggő környezeti problémákra.

Zenesarok 

Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán

A PET Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait. Az első nóta már el is készült, hála Vastag Gábor zenésznek.

Zenesarok 

A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön

Manuel Obregon nem csak Costa Rica egykori kulturális és ifjúságügyi minisztere, történetesen dzsessz-zongorista és zeneszerző is, ráadásul az esőerdő szerelmese. Ezért vitte el hangszerét a Costa Rica-i vadonba, hogy a zongora és a körülötte nyüzsgő állatvilág hangjaival izgalmas zenei szimbiózist hozzon létre.