2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Hol születnek a dallamok?

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Zenesarok 

Talált tárgyak a zenében – A felismeréstől a hangkeltésig

Manapság egy hangszer elsősorban az alapján képezi értékét, hogy anyagában mennyire nemes, időtálló, kialakításában mennyire esztétikus és precíz, típusában mennyire ritka. De mit nevezhetünk egyáltalán hangszernek? Bármit? Ki az, aki efelett dönt? Nehéz lenne avatottabb zenészt találni a fogós kérdések megválaszolására Rimóczi Istvánnál, a Bélaműhely zenekar egyik alapítójánál. (Kép: byronv2/visualhunt.com)

prae.hu
Zenesarok 

A növények zenéje

Ha az ember rácsodálkozik a természetben is ott lüktető ritmusra és harmóniára, az egység új élményét és a felelősség új érzését tapasztalhatja meg.

Zenesarok 

Mozart zenéjétől jobban nő és édesebb a szőlő

Egy olasz pincészet szerenáddal kedveskedik a szőlőtőkéknek.

Zenesarok 

A zenére az állatok is fogékonyak

Ráadásul Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, nem csoda, hogy a temperamentumos kisragadozókat is magával ragadja.

Zenesarok 

Násztánchoz szaxofonos kerestetik

Mára mindösszesen 147 példányra becsülik az Új-Zélandon élő kakapók számát. A faj megmentésért küzdő természetvédők mostanra a legszokatlanabb eszközöktől sem riadnak vissza.

Zenesarok 

Csellókoncert a tengeren

Rob Knaggs, a brit csellista sajátos közönséget választott magának. A beluga vagy fehér delfin a cetek rendjébe tartozó emlősállat, és az Északi-sark környéki tengerekben honos. A felvételek tanúsága szerint az állatok lelkesen fogadták az egyszemélyes koncertet.

Zenesarok 

Mi teszi a hangszert?

A Bélaműhely zenészei egytől sajátos hangszereken, hangkeltő eszközökön játszanak. Az utcára vetett vagy már nem használt indusztriális hulladékoknak, használati tárgyaknak, bár korábbi funkciójukat elveszítették, anyaguktól, kialakításuktól vagy esetleg gyártási hibáiktól eredően hangjuk van. Ezek a megtalált hangok az első lépések, amelyek elindítanak egy folyamatot a zenében. (Forrás: Muhely Bela/youtube.com)

prae.hu
Zenesarok 

Így telnek napjaink...

Haydn az egyik legszellemesebb zeneszerző. Már korai darabjai, így Napszak-szimfóniái is dúskálnak az ötletekben, utalásokban és a zenei leleményben. 

Zenesarok 

Egy különleges himnusz köszönti a legtávolabbi égitestet

Minden eddiginél távolabbi égitestet, a Földtől 6,4 milliárd kilométernyire lévő Ultima Thule kisbolygót közelítette meg újév hajnalán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons nevű űrszondája.

Zenesarok 

Hanggá alakították az északi fényt

A Huawei a mesterséges intelligencia (MI) segítségével szimfonikus zeneművé formálta a világ egyik legszebb természeti jelenségét, az északi fényt.

Zenesarok 

„Örömet mondok, nagy örömet néktek, mert ma született a ti üdvösségtek...”

Zenesarok 

Northern song – animációs klip az északi fény születéséről

Ászity Boglárka Indigó Northern Song című dalára készített animációt az északi fény születéséről. Az alkotást koncerttel és kiállítással egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban.

Zenesarok 

„Ha a világ rigó lenne…” – Zenék, melyeket madarak ihlettek

December 3-án a Budapest Music Centerben „Ha a világ rigó lenne…” címmel tartottak koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és fuvola szakos hallgatói, hogy megmutassák, a zeneszerzők hogyan próbálták évszázadok óta megragadni a madarak kiszámíthatatlan, meglepő és mégis harmonikus hangjait.
(Fotó: pixabay.com)

444.hu
Zenesarok 

Vágyakozás a szabadba

Ahogy közeledik a tél, egyre több időt töltünk meleg otthonunk rejtekében. Hogy ne felejtsük el a szabadban töltött idő szépségeit sem, hoztunk néhány klasszikus zenei klippet, amelyeken a művészek a legtökéletesebb hátteret választották előadásukhoz: a természetet.

Zenesarok 

Megérkeztek az első hópelyhek

A hosszú, enyhe őszbe belefeledkezve szinte készületlenül ért minket az első hópelyhek látványa.

Zenesarok 

Janáček: A ravasz rókácska

Janáček panteista világszemléletét, humanisztikus univerzumfelfogását hűen tükrözi operája, amelyet minden remekműve közül valószínűleg a legnagyobb hírnév, de talán a legtöbb félreértés is övez.

Zenesarok 

Ezek mindig zöldségeken zenélnek!

Idén ünnepli húszéves fennállását a világszerte koncertező bécsi Vegetable Orchestra, vagyis Zöldség Zenekar.

Zenesarok 

Köszöntsük a megkésett őszt Debussy zenéjével

A fák fittyet hányva a naptárnak még mindig tartogatják októberi pompájukat, de lassan csípőssé válnak a reggelek, és az erdőket beburkolja a köd.

Zenesarok 

Sajnos, mi nem hallhatjuk az éjszakák dalnokát

Az október a denevérek hónapja. Sajnos az elmúlt évszázadban a bőregerek száma Európa-szerte erősen megfogyatkozott, ma már sok fajuk veszélyeztetett.