2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Tudományos, történelmi évfordulók, környezetvédelmi témák állnak a BBC Proms koncertjeinek középpontjában

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.

Zenesarok 

Egy tavaszi vasárnapra

„Már kék selyembe pompázik az égbolt, / tócsákba fürdenek alant a fák, / a földön itt-ott van csak még fehér folt, / a légen édes szellő szárnyal át.”

Zenesarok 

Mi a zenehallgatás ára?

A megváltozott zenehallgatási szokások hatással vannak a környezetet érő terhelésre is – derül ki a Glasgow-i és az Oslói Egyetem közös tanulmányából.

Zenesarok 

Varázslatos pillanat

Nehéz lenne olyan hangszert találni, amelynek a megszólaltatása, az avatott mozdulatok sora, nem a zenész és a zeneszerszám közti meghitt táncot idézik fel a szemlélőben. A fuvola sem kivétel...

Zenesarok 

Dalban mondják el

Ahogy a klímavédelem fontosságáért kiálló fiatalok száma nő, úgy sokasodnak a témát feldolgozó dalok is.

Zenesarok 

A rejtélyes csilingelő sziklák zenéje

Egy robusztus, kemény szikláról valószínűleg senki sem feltételezné, hogy csengő hangja van. A csilingelő vagy más néven zengő sziklák viszont pont ezzel okoznak meglepetést. 

Zenesarok 

Mindössze egy perc, de másfél évszázad riasztó üzenetét hordozza

A Guardian 2016-ban fogta a klímaváltozással kapcsolatban rendelkezésre álló adatsorokat, és egy rövid, ám nehezen felejthető szimfóniává formálta őket.

Zenesarok 

A szabadság és a tavasz ígérete van a levegőben

Az 1848-as kikeletre nem emlékezhetnénk stílszerűbben, mint a forradalom költőjének tavaszi hangulatú verseivel.

Zenesarok 

Egy hatásos riadó, amely a csellók lágy hangján szól

Clarice Assad Lemuria című legújabb versenyműve két szóló csellóra, ütőshangszerekre és csellókarra íródott.

Zenesarok 

A zene segített, hogy az üzenet ne csak a nézők értelmét, de a szívét is megérintse

A BBC „Bolygónk a Föld” című sorozata több mint egy évtizede varázsolja el nézők millióit a legváltozatosabb élőhelyek titkainak feltárásával, és ébreszti fel bennük a természetért érzett felelősséget. Az erőteljes hatás David Attenborough hitelessége és a lélegzetelállító képek mellett a zeneszerzőknek is köszönhető.

Zenesarok 

Mi mást hallgathatnánk márciusban?

Bár nem minden szempontból örülhetünk könnyű szívvel a korán jött tavasznak, az ember nehezen áll ellen a finom szellők és az erdőszéleket elborító virágszőnyeg varázsának.

Zenesarok 

Mennyire káros a zenehallgatás a környezetre?

A bakelitlemezek, a CD-k vagy a streamingszolgáltatók jelentik a zöldebb megoldást? A válasz nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk, és nagyban függ a zenehallgatási szokásainktól.

Zenesarok 

Hol születnek a dallamok?

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Zenesarok 

Talált tárgyak a zenében – A felismeréstől a hangkeltésig

Manapság egy hangszer elsősorban az alapján képezi értékét, hogy anyagában mennyire nemes, időtálló, kialakításában mennyire esztétikus és precíz, típusában mennyire ritka. De mit nevezhetünk egyáltalán hangszernek? Bármit? Ki az, aki efelett dönt? Nehéz lenne avatottabb zenészt találni a fogós kérdések megválaszolására Rimóczi Istvánnál, a Bélaműhely zenekar egyik alapítójánál. (Kép: byronv2/visualhunt.com)

prae.hu
Zenesarok 

A növények zenéje

Ha az ember rácsodálkozik a természetben is ott lüktető ritmusra és harmóniára, az egység új élményét és a felelősség új érzését tapasztalhatja meg.

Zenesarok 

Mozart zenéjétől jobban nő és édesebb a szőlő

Egy olasz pincészet szerenáddal kedveskedik a szőlőtőkéknek.

Zenesarok 

A zenére az állatok is fogékonyak

Ráadásul Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, nem csoda, hogy a temperamentumos kisragadozókat is magával ragadja.

Zenesarok 

Násztánchoz szaxofonos kerestetik

Mára mindösszesen 147 példányra becsülik az Új-Zélandon élő kakapók számát. A faj megmentésért küzdő természetvédők mostanra a legszokatlanabb eszközöktől sem riadnak vissza.

Zenesarok 

Csellókoncert a tengeren

Rob Knaggs, a brit csellista sajátos közönséget választott magának. A beluga vagy fehér delfin a cetek rendjébe tartozó emlősállat, és az Északi-sark környéki tengerekben honos. A felvételek tanúsága szerint az állatok lelkesen fogadták az egyszemélyes koncertet.

Zenesarok 

Mi teszi a hangszert?

A Bélaműhely zenészei egytől sajátos hangszereken, hangkeltő eszközökön játszanak. Az utcára vetett vagy már nem használt indusztriális hulladékoknak, használati tárgyaknak, bár korábbi funkciójukat elveszítették, anyaguktól, kialakításuktól vagy esetleg gyártási hibáiktól eredően hangjuk van. Ezek a megtalált hangok az első lépések, amelyek elindítanak egy folyamatot a zenében. (Forrás: Muhely Bela/youtube.com)

prae.hu