2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Rangos elismerésben részesült a növények zenéjére épülő E.ON reklám

Az ACG Reklámügynökség és az E.ON klímatudatosságot népszerűsítő zenélő mikrooázisai a világ egyik legrangosabb reklámversenyén, a CLIO-n kaptak bronz elismerést.

Zenesarok 

Aki a zenét szereti...

Egy új tanulmány szerint azok, akik szeretnek zenét hallgatni, fontosabbnak tartják az éghajlati válság kezelését, mint azok, akik nem rajonganak a zenéért.

Zenesarok 

Halott bolygón nem szól a dal – a Föld napján kiadott útmutató segíti a zeneipar zöldülését

A Music Declares Emergency csoport keretében művészek, kiadók és az ágazatban tevékenykedő egyéb szakemberek fogtak össze környezetvédelmi szervezetekkel, hogy felhívják a figyelmet a klímaválság következményeire, illetve csökkentsék a zeneipar működésének környezeti ártalmait.

Zenesarok 

Az átformált táj drámájáról született szimfónia Nevadában

A Renói Filharmonikusok megrendelésére született mű a klímaváltozás történetét sűríti zenébe.

Zenesarok 

Saját fejlesztésű applikációval csökkenti turnéi karbonlábnyomát a Coldplay

Jegyvásárlásnál és koncertinformációknál jóval többet tud az SAP és a Coldplay együttműködésében kifejlesztett Coldplay – Music Of The Spheres World Tour applikáció.

Zenesarok 

Mahlerrel ünnepli a Föld napját a Müpa

A Müpa a zeneirodalom egyik legmonumentálisabb, legfeledhetetlenebb alkotásával tiszteleg bolygónk előtt április 22-én.

Zenesarok 

Ünnepeljük a virágba boruló tájat Robert Schumann-nal

A német zeneszerző 1841-ben született Tavaszi szimfóniáját (B-dúr, op. 38.) Adolf Böttger költeményének utolsó sora inspirálta: „Im Thale blüht der Frühling auf!” (A völgyben kivirul a tavasz!)

Zenesarok 

Az ausztrál bozóttüzekről énekel új albumán a Red Hot Chili Peppers

A népszerű amerikai rockegyüttes hat év után jelentkezik új lemezzel.

Zenesarok 

A természet nyugalma inspirálta az Oláh Krisztián Quartet vadonatúj klipjét

A karanténidőszak bezártságából rengetegen próbáltak kiutat találni a természetbe való visszatéréssel. Az erdei környezet nyugalma a kikapcsolás mellett kiapadhatatlan inspirációforrás is: Oláh Krisztián zongoraművészt is ez ihlette meg Peaceful című darabjának komponálásakor.

Zenesarok 

A New York-i Metropolitan sztárja Budapesten is a természetről énekel

Joyce DiDonato Éden című műsorában a természet fenségét, hatalmát és titokzatosságát fedezi fel.

Zenesarok 

Sir Paul McCartney dalban figyelmeztet az előttünk álló veszélyre

A mai napig aktív Beatle 2018-as stúdióalbumán, az Egypt Stationön található Despite Repeated Warnings című allegorikus dalában arra int, hogy az ismételt figyelmeztetések ellenére nem vesszük figyelembe az előttünk tornyosuló veszélyeket, és továbbra is a rossz irányba haladunk. 

Zenesarok 

Noname dala felveszi a harcot a klímaszorongással

A chicagói félig rapper, félig aktivista rendszeresen használja arra a zenét, hogy társadalmi ügyek mellett szólaljon fel.

Zenesarok 

Mi adhatna pontosabb képet az Antarktisz jegén zajló drámáról, mint egy opera?

Az Auksalaq (inuit nyelven olvadó hó, illetve jég) című opera az alaszkai zeneszerző, Matthew Burtner 2013-as alkotása.

Zenesarok 

Bábel 2.0 – Amikor az ember megint túl sokat akart

Michael Bucy alaszkai zeneszerző Bábel-tornyának történetét emlékezetünkbe idézve figyelmeztet a klímát a számunkra megszokott és élhető keretek között tartó rendszerekben keltett zavarok súlyára és az ember okozta klímaváltozás fenyegető következményeire.

Zenesarok 

Rihanna alapítványa 15 millió dollárral segíti a klímaváltozás áldozatait

Az énekesnő január 25-én jelentette be, hogy Clara Lionel Foundation elnevezésű alapítványán keresztül 18 klímaigazságosságért küzdő szervezetet támogat, amelyek hét karib-tengeri országban és az Egyesült Államokban tevékenykednek.

Zenesarok 

A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez

Az amerikai Bernard Krause hegedűművészként csodálkozott rá a természetes tájak akusztikus sokszínűségére és szépségére, és ismerte fel fenyegető elcsendesedésüket.

Zenesarok 

Egy természetpunkalbum

Alynda Segarra nem csak inspirációt és élni akarást tanult a hurrikánjárta környéken elterülő otthona fölé magasodó fáktól – a Hurray for the Riff Raff művésznéven alkotó amerikai énekes-dalszerző legújabb albumán együttműködőként is megjelennek.

Zenesarok 

Milyen hangja van a hűvös szélben hajladozó jégvirágnak?

Gulli Björnsson izlandi gitáros és zeneszerző a hangszeres és az elektromos zene eszközeit ötvözve igyekszik megragadni a természet kisebb és nagyobb csodáival szembesülő ember benyomásait.

Zenesarok 

Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok

A BBC Bolygónk a Föld című dokumentumfilm-sorozatának jeges világokat bemutató epizódjaiban George Fenton zenéje a mesék misztikus hangján beszél a víz hömpölygő óceánokban, vakító hómezőkben és könnyező jégcsapokban egyaránt megbújó szépségéről.

Zenesarok 

A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából

Könnyebben meghallanánk a természet hívó szavát, ha közvetlenül is találkoznánk a benne rejlő energiával? – tette fel a kérdést az E.ON. A válaszok megtalálása érdekében a vállalat Budapest forgalmas helyeire hozta el a növények zenéjét.