2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Egy különleges brit kórus, amelynek a léte veszélybe került

A Nagy-Britanniában élő fülemülék száma 30-40 év alatt 85 százalékkal esett vissza, és mára mindössze 5500 pár maradt a populációból. Sam Lee népdalénekes és aktivista különleges koncertekkel figyelmeztet arra, mi került veszélybe – amíg még megteheti.

Zenesarok 

Elégia az Északi-sarkhoz

2016-ban egy különleges előadásra került sor az Északi-sarkon. Az eltűnő jégtakaró felett érzett aggodalomból született Elégia üzenete aktuálisabb, mint valaha.

Zenesarok 

Intő dallamok stílszerű hangszereken

Norvég zenészek különösen hűvös helyszínen és eleganciával hívják fel a világ figyelmét a klímaváltozás veszélyeire.

Zenesarok 

A macskák is szeretik Händelt

Nem csak az ember, bizonyos állatfajok, így például a macskák is andalítónak találják a klasszikus zene harmóniáit. Egy új kutatás szerint a hatás annyira egyértelmű, hogy a zene akár az állatok gyógyításánál is szerepet kaphat.

Zenesarok 

In Nomine Terra Calens – A melegedő Föld nevében

Lucy Jones szeizmológus a klímaváltozás felett érzett aggodalmát és a barokk zene iránti rajongását egy különleges zeneműben egyesítette.

Zenesarok 

Vegyük fel a természet ritmusát!

A parányi részecskéktől a hatalmas galaxisokig az univerzum csupa rezgés és ritmus.

Zenesarok 

A modern zenehallgatás éteri élménynek tűnik, pedig meglehetősen földi következményei vannak

A netes zenehallgatást kiszolgáló szerverparkok több energiát emésztenek fel, mint annak idején a lemezek gyártása a CD-k aranykorában.

Zenesarok 

Az utolsó trilla után

40 millió madár sosem volt röptét siratja egy különleges felvétel, amelyet a Királyi Madárvédelmi Társaság (Royal Society for the Protection of Birds) adott közre Nagy-Britanniában.

Zenesarok 

Fülemüle dala hívogat...

A csalogány csattogása évezredek óta megihleti a művészeket – nem aprócska méretéhez, megkapó hangjához méltó nyomot hagyott a zeneirodalomban is.

Zenesarok 

Tudományos, történelmi évfordulók, környezetvédelmi témák állnak a BBC Proms koncertjeinek középpontjában

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.

Zenesarok 

Egy tavaszi vasárnapra

„Már kék selyembe pompázik az égbolt, / tócsákba fürdenek alant a fák, / a földön itt-ott van csak még fehér folt, / a légen édes szellő szárnyal át.”

Zenesarok 

Mi a zenehallgatás ára?

A megváltozott zenehallgatási szokások hatással vannak a környezetet érő terhelésre is – derül ki a Glasgow-i és az Oslói Egyetem közös tanulmányából.

Zenesarok 

Varázslatos pillanat

Nehéz lenne olyan hangszert találni, amelynek a megszólaltatása, az avatott mozdulatok sora, nem a zenész és a zeneszerszám közti meghitt táncot idézik fel a szemlélőben. A fuvola sem kivétel...

Zenesarok 

Dalban mondják el

Ahogy a klímavédelem fontosságáért kiálló fiatalok száma nő, úgy sokasodnak a témát feldolgozó dalok is.

Zenesarok 

A rejtélyes csilingelő sziklák zenéje

Egy robusztus, kemény szikláról valószínűleg senki sem feltételezné, hogy csengő hangja van. A csilingelő vagy más néven zengő sziklák viszont pont ezzel okoznak meglepetést. 

Zenesarok 

Mindössze egy perc, de másfél évszázad riasztó üzenetét hordozza

A Guardian 2016-ban fogta a klímaváltozással kapcsolatban rendelkezésre álló adatsorokat, és egy rövid, ám nehezen felejthető szimfóniává formálta őket.

Zenesarok 

A szabadság és a tavasz ígérete van a levegőben

Az 1848-as kikeletre nem emlékezhetnénk stílszerűbben, mint a forradalom költőjének tavaszi hangulatú verseivel.

Zenesarok 

Egy hatásos riadó, amely a csellók lágy hangján szól

Clarice Assad Lemuria című legújabb versenyműve két szóló csellóra, ütőshangszerekre és csellókarra íródott.

Zenesarok 

A zene segített, hogy az üzenet ne csak a nézők értelmét, de a szívét is megérintse

A BBC „Bolygónk a Föld” című sorozata több mint egy évtizede varázsolja el nézők millióit a legváltozatosabb élőhelyek titkainak feltárásával, és ébreszti fel bennük a természetért érzett felelősséget. Az erőteljes hatás David Attenborough hitelessége és a lélegzetelállító képek mellett a zeneszerzőknek is köszönhető.

Zenesarok 

Mi mást hallgathatnánk márciusban?

Bár nem minden szempontból örülhetünk könnyű szívvel a korán jött tavasznak, az ember nehezen áll ellen a finom szellők és az erdőszéleket elborító virágszőnyeg varázsának.