2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zenesarok 

Whitney George, a kipusztult fajok trubadúrja

Bolygónkon jelenleg zajlik az állat- és növényfajok hatodik kihalási hulláma, azok közül is a legsúlyosabb a dinoszauruszok több mint 65 millió évvel ezelőtti kipusztulása óta. Whitney George zeneszerző célja, hogy ezek a számok megváltozzanak. 

Zenesarok 

John Luther Adams – Become Ocean

John Luther Adams amerikai komponista munkáihoz a természet, különösen Alaszka tájai adják az inspirációt. Become ocean (Legyünk az óceán) című művéért 2014-ben elnyerte a zenei Pulitzer-díjat.

Zenesarok 

Mamoru Fujieda – A növények zenéje

A növényvilággal számos érzékünkön keresztül kapcsolatba tudunk kerülni: megcsodáljuk színeiket, érezzük illatukat, ízüket, levelük tapintását. Mamoru Fujieda postminimalista zeneszerzőnek hála, most már hallgathatjuk is őket.

Zenesarok 

A növények is muzikálisak?

Ha ránk ilyen nagy hatással van egy-egy zenemű, miért hagyná hidegen a növényeket? A fidelio.hu utánanézett a növények és a zene kapcsolatáról szóló kutatásoknak.

Zenesarok 

Állati zenék

A gyerekek, de az állatbarát felnőttek is szeretik azokat a műalkotásokat, amelyek valamilyen kedves, általában négylábú lényről szólnak. Ezekkel a művekkel – ha a zene birodalmában születnek – nem csupán a kicsinyekkel lehet megkedveltetni a muzsikát, az idősebbek is szívesen megmosolyogják valamelyik állat kedvességét, esetlenségét, vagy épp álmélkodnak a természet sokszínűségén. A musicianswho.hu állatos zenedarabokat gyűjtött csokorba.

Zenesarok 

Zene füleinknek: a letöltés környezetkímélő gyakorlat

A zenevásárlás napjainkban egyre inkább jelenti adatcsomagok letöltését. Ráadásul a streaming oldalak elterjedésével már a birtokunkban sem tudjuk a zenét, egyszerűen csak meghallgatjuk, amikor kedvünk tartja. De ha környezettudatosak vagyunk, nem kell nosztalgiával gondolnunk a polcon sorakozó zenegyűjtemények korára.

Zenesarok 

Figyelj belső áramlásaidra!

Lee Ru-ma, művésznevén Yiruma (jelentése: „elérlek”, „a szívedbe lopom magam”) Dél-Koreában született 1978-ban. A nemzetközileg ismert zeneszerző zongorista még gyerekként Angliába került, miután 5 évesen zongorázni kezdett, és néhány év alatt kiderült, hogy rendkívül tehetséges.
 

Zenesarok 

180-as Csoport: Water-Wonder

A hetvenes évek végén alakult 180-as Csoport a Philip Glass nevével fémjelzett zenei irányzat, a repetitív zene emblematikus hazai képviselője volt. Különleges atmoszférájú zenéjüket egyetemi klubokban, művelődési házakban ismertették a magyar közönséggel. Közel 400 koncert köthető a csoport nevéhez, határon innen és túl.

Zenesarok 

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra. „Az egyik reggel a legnagyobb brazil napilap hasábjain pillantottam meg a képet, mely a villanydróton ülő madarakat ábrázolta. Úgy határoztam, hogy lejátszom a dalt, mely abból születik, ha a madarak helyét hangjegyekké írjuk át. Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy szól” – írja Jarbas Agnelli brazil művész egyik leghíresebb darabjának, a Madarak a dróton címűnek keletkezési körülményeiről. Az Ecolounge.hu-n meg is lehet hallgatni a természet inspirálta zenei szerzeményt.

ecolounge.hu
Zenesarok 

Schubert: Pisztráng ötös

Franz Schubert csodálatos, zongorára írt kamarazenéjének az anekdota szerint magyar vonatkozása is van. 1817-ben egy baráti összejövetelen, amelyen Schubert is részt vett, a házigazda fejedelmi szekszárdi óbort kínált a vendégeinek. Ezen az estén született a legendás Pisztráng ötös című mű.
 

Zenesarok 

M. K. Čiurlionis – Jūra (The sea)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis litván zeneszerzőnek rövid élete dacára közel 400 zenedarab fűződik a nevéhez. A litván művészet egyik klasszikusának mindössze 36 év adatott, amelynek a hangok és a színek töltötték ki minden pillanatát. Nemcsak zeneszerzőként, de festőként is maradandót alkotott.

Zenesarok 

Debussy: A tenger

A franciaországi Saint-Germain-en-Laye-ben született Claude Debussy az impresszionista zeneművészet halhatatlan alakja. A tenger (La Mer) című művét 1905-ben szerezte, s a szinte festményként megjelenő zenefolyam a zongorafutamokban visszaadja a víz minden egyes rezdülését.

Zenesarok 

Chopin: Esőcsepp prelűd

Frédéric Chopin a húszas évei elején telepedett le Párizsban. Nem sokkal később több mint tíz éven át tartó viszonyba keveredett a George Sandként ismert Dudevant bárónéval. 1838–39 telét Mallorcán töltötték (többnyire egy fűtés nélküli kolostorban laktak), ahol a hideg, esős időjárás megviselte a tüdőbeteg zeneszerző egészségét.

Zenesarok 

William Basinski: Watermusic

A meditatív, melankolikus stílusáról ismert amerikai zeneszerző, William Basinski az experimentális zene egyik emblematikus alakja. Dalai – amelyeket szinte kivétel nélkül valamilyen elavult technológia használatával, analóg szalagokra rögzít – az időbeliség tragédiájára, az idő misztériumára, a mulandóságra rezonálnak.

Zenesarok 

Dohnányi Ernő: Vízesés

Az utóbbi évtizedekben felfedezett Dohnányi Ernő elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát amellett, hogy tevékenysége zongoraművészként, karmesterként és tanárként is jelentős volt. Ez nem meglepő, hiszen 7 éves korától írt zeneműveket, és még 83 évesen is kísérletező kedvű darab került ki a kezei alól.

Zenesarok 

Dvořák: A vízimanó

Az igencsak termékeny cseh zeneszerző, Antonín Leopold Dvořák zenei pályafutása nehezen indult, de egy 1874-es pályázatra benyújtott 15 műve nemcsak a győzelmet és így az elismerést hozta meg számára, de Brahms barátságát is jelentette. Ettől kezdve munkásságát elismerték Európában, sőt Amerikában is.

Zenesarok 

Lenyűgöző album Amazónia folyóiról

Philip Glass amerikai zeneszerző és a brazil Uakti együttes különleges lemezének dallamai az Amazonas-medence folyópartjaira repítenek. Az 1999-ben megjelent Aguas da Amazonia című album dalai a víz hol játékos, hol lenyűgöző arcát idézik, a klasszikus zene, a new age és a jazz jegyeivel fűszerezve.

Zenesarok 

Ökotudatosság a magyar popzenében

Ahogy a dizájn vagy a képzőművészet lehet ökotudatos, és törekedhet a fenntarthatóságra, úgy a művészet egy másik szférája, a zenei élet is felelősséggel bír a környezetvédelem iránt, legyen szó egy hatásos dalszövegről vagy a CD-lemezek mellőzéséről. A  legjobb magyar példákat a recorder.blog.hu szedte össze.

Zenesarok 

10 éves a Bélaműhely

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros  kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Pontosan egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Munkájuk során megalkottak három, a világon teljesen egyedülálló hangszerszámot is.

Zenesarok 

Pharel Williams a jövő generációinak készítette el legújabb dalát

Különös módot választott a klímaváltozással kapcsolatos tudatosság népszerűsítésére Pharrell Williams, a  N.E.R.D énekese. Az amerikai zenész legújabb zeneszáma ugyan elkészült, de a bemutatóra csak 100 év múlva kerülhet sor – feltéve, hogy a tengerszint-emelkedés miatt nem veszik el örökre.