2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

A WWF dalban mondja el, hogy a folyóinkat nem áldozhatjuk fel

A klímaváltozás kezelését a bonyolult forgatókönyvek, az összetett modellszámítások és gyakran a környezet szempontjából is ellentmondásos döntések még a szakértők számára is komplex kihívássá teszik. A WWF ezért a zene eszközeivel, egy fülbemászó dallal igyekszik megértetni, miért lenne óriási hiba a tiszta energiáért folytatott harcban feláldozni a folyók élővilágát.

Zenesarok 

Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista

Az erdőtüzektől vöröslő kaliforniai ég alatt születtek meg a Rolling Through California című szám első ütemei, amelyben Fantastic Negrito a gyermekekre jellemző célratörő naivitással közelít az államát és a bolygónkat fenyegető kihívásokhoz, hogy erőt és reményt adjon a cselekvéshez.

Zenesarok 

Régi sláger, aktuális üzenet

A 90-es évek ikonikus sztárja, Vanilla Ice a Samsunggal közösen gondolta újra legnagyobb slágerét, az Ice, Ice Babyt.

Zenesarok 

Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban

Augustin Hirschvogel 16. századi német rajzművész és üvegablakfestő ötvenhárom lapot számláló, vadászati témájú rajzsorozatából nyílik kiállítás Vadászat a reneszánsz idején címmel szombattól a Szépművészeti Múzeumban, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

Zenesarok 

Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége

A Chandra röntgenteleszkóp a távoli csillagok és galaxisok, titokzatos fekete lyukak világát hozza közelebb az emberiséghez. A látványos képeket – az űrrel társított szokásos csendet megtörve – a NASA most a hangok nyelvére lefordítva is bemutatta a nagyközönségnek egy különös, űrbeli zene élményét hozva létre.

Zenesarok 

Gigantikus, 24 órás, hat kontinensről jelentkező adománygyűjtő koncert állítja reflektorfénybe az emberiség aktuális kihívásait

A szeptember 25-én megrendezésre kerülő koncerttel a szervezők a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelemre akarják ráirányítani a figyelmet, továbbá szeretnék elérni, hogy világszerte jobban hozzá lehessen jutni a koronavírus elleni védőoltásokhoz.

Zenesarok 

A ruhák javítása nemcsak tudatos és hasznos, de egyben bohókás húzás is lehet

A látható javítás vagy foltozás technikája töretlen népszerűségnek örvend. Nem csoda: a hímzést a lyukak vagy szakadások elhárításával kombinálva ruhatárunk igazán egyedi és fenntartható lehet.

Zenesarok 

A vegán termékek népszerűsítésére indított kampányt a Lidl Németországban

A Lidl Németországban online, tévés és rádiós marketingkampányt indít Vemondo márkanév alatt forgalmazott, alternatív élelmiszerei népszerűsítésére.

Zenesarok 

Csak a szerénység előtt tárul fel a természet kitartó szépsége

Az élő anyagokból építkező és a természet logikájából táplálkozó land art művészet jegyében megrendezett tajvani fesztiválon mutatta be lepkebábokat idéző bambuszszobrait Hszü Ming-seng.

Zenesarok 

Észak-Korea is kénytelen szembenézni a klímaváltozás jelentette fenyegetéssel

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a BBC News szerint most felszólította beosztottjait, hogy foglalkozzanak az élelmiszerhiány megoldásával, és kitért a klímaváltozás veszélyeire is.

Zenesarok 

A forma, a fény és egy japán zeneszerző szimfóniája egyszerre elevenedik meg egy különleges bambuszinstallációban

Kengo Kuma japán építész az OPPO nevű kínai elektronikai vállalattal összefogva készítette el a Milánói Dizájn Héten bemutatkozó Bambuszgyűrű: Fényből és formából szőtt szimfónia című installációját.

Zenesarok 

A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett

2021 augusztusában, 88 éves korában elhunyt R. Murray Schafer kanadai író és komponista, a hangképek jelentőségének felismerője, a hangökológia megteremtője és számos, a természet hangjait zenei rangra emelő mű szerzője.

Zenesarok 

Az első csepptől a felterebélyesedő hullámokig

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, Christopher Tin nagy sikerű albuma, A csepp, amelyben benne volt az óceán (The Drop that Contained the Sea) az olvadó jég és az emelkedő tengerek, az özönvíz és az aszály sokszor ellentmondásos, mégis egy tőről fakadó kihívásait járja körül.

Zenesarok 

A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza

Aki idén természetközeli kulturális szórakozásra vágyik, annak a Tisza-tavi Fesztiválon a helye. A háromnapos komolyzenei rendezvénysorozat alatt biciklizés és raftingbemutató mellett élvezhetjük a fellépők különleges hangját.

Zenesarok 

A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd?

Rolf Wallin norvég zeneszerző előszeretettel merít  ihletet a természetes formák és mintázatok világából, de Mozart és Messiaen nyomában járva a madarakat is szívesen választja szerzőtársnak. 

Zenesarok 

Különleges koncerttel lép újra a közönség elé Kollár-Klemencz László

Július 8-án balladisztikus, természetközeli dalok csendülnek fel az Ég az erdő című koncerten, de az este vendégművészei is tartogatnak majd meglepetéseket a Várkert Bazár kulturális koktéljának részeként.

Zenesarok 

Aurora Musicalis – Miről mesélnek a sarki szelek?

Brit kutatók folyamatosan figyelik és rögzítik azokat az alacsony hullámhosszú rádiójeleket, amelyeket az Déli-sark felett keletkező villámok és mágneses viharok keltenek. Ezek a madárdalt idéző csattanások, surrogások és csippanások egy izgalmas zenei kísérlet alapjául szolgáltak.

Zenesarok 

Indián dallamok egy norvég erdőből

A norvég énekes-dalszerző, Aurora éveken át várt arra, hogy a természetet kihasználó emberi elbizakodottságról szóló dalát értő fülek előtt adhassa elő. A klímasztrájkokkal fémjelzett 2019-es évben elérkezettnek látta az időt a szám bemutatására, majd 2021-ben, a National Geographic Föld napi online koncertjén még szélesebb közönséghez juttathatta el üzenetét.

Zenesarok 

Egy zenei látomás a svéd fenyvesek és sziklás partok vidékéről

Mintha csak valami számukra igazán fontosat konferálnának fel: az első gitárhangok és José González népdalénekes távoli időket megidéző éneke előtt madarak csivitelését halljuk. A svéd művész a National Geographic felkérésére, a Föld napja alkalmából adta elő Vision című darabját.

Zenesarok 

Egy amerikai nemzeti park összekapcsolta a természet és a zene élvezetét

A GPS-technológiát alkalmazó zenei panoráma a Pulitzer-díjas komponista, Ellen Reid külön erre a célra készült szerzeményeiből épül fel.