2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Kodály Zoltán: Esik a városban

A háromszoros Kossuth-díjas akadémikus élete 84 éve alatt fáradhatatlanul alkotott, s pótolhatatlan örökséget hagyott utódaira. Kodály Zoltán magyar zenetudósnak, zeneszerzőnek, a modern magyar zenepedagógia megteremtőjének oktatási módszerét világszerte, az Egyesült Államoktól Japánig alkalmazzák napjainkban is. Hatalmas életművének 1909–1920-ig tartó szakaszában kizárólag zongoraműveket szerzett, amelyeknek egyik legszebb darabja az Esik a városban.

Az 1910 májusában komponált melódiát a francia impresszionizmus halhatatlan alakjai, Arthur Rimbaud „Csendesen esik a város felett” és Paul Verlaine „Sír a szívem, miként az eső esik a városra” verssorai ihlették. A finom melankóliájú zongoradarab gyorsuló-lassuló futamai az eső sokféleségét, a cseppek változó ritmusú koppanását keltik életre.

Tovább a forrásra: www.budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 éves a Bélaműhely 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt 180-as Csoport: Water-Wonder 35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra A globális változások kikényszerítik a precíziós gazdálkodást