2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Dvořák: A vízimanó

Az igencsak termékeny cseh zeneszerző, Antonín Leopold Dvořák zenei pályafutása nehezen indult, de egy 1874-es pályázatra benyújtott 15 műve nemcsak a győzelmet és így az elismerést hozta meg számára, de Brahms barátságát is jelentette. Ettől kezdve munkásságát elismerték Európában, sőt Amerikában is.

A vízimanó című szimfonikus darabját egy költemény ihlette, amelyet a Karel Jaromír Erben által publikált Kytice című, szláv népmeséket, balladákat tartalmazó könyvben olvasott Dvořák. Ez a gyűjtemény rendkívül megtetszett neki, hiszen hat szimfonikus költeménye közül négyet az ebben olvasott történetek inspiráltak. A darab egy vízimanó és egy földi lány tragikus kimenetelű szerelméről szól.

Neked ajánljuk
Telemann – Békák és varjak koncertje Figyelj belső áramlásaidra! Vízválság és klímaháború jelen időben: 17 millió ember sorsa a tét Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: www.budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam