2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

M. K. Čiurlionis – Jūra (The sea)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis litván zeneszerzőnek rövid élete dacára közel 400 zenedarab fűződik a nevéhez. A litván művészet egyik klasszikusának mindössze 36 év adatott, amelynek a hangok és a színek töltötték ki minden pillanatát. Nemcsak zeneszerzőként, de festőként is maradandót alkotott.

Čiurlionis Varsóban, majd Lipcsében tanulta a zeneszerzést. Főleg szimfonikus költemények és zongoraművek kerültek ki a keze alól. Festményei száma is több százra tehető. Igazi reneszánsz ember volt: a zeneszerzés és a festészet mellett írással és fényképészettel is foglalkozott, de varsói tanulmányai időszakában elmerült a geológia, a történelem, a kémia és a geometria világában, valamint foglalkoztatta az asztrológia és az ősi mitológiák is. Nagy szerepet töltött be a litván népzene feltérképezésében, a népdalok gyűjtésében. 

Jūra (The Sea) című szimfonikus költeménye 1907-ben, négy évvel a halála előtt született. 

A cikk nyitóképe Čiurlionis Özönvíz című festményének részlete 

Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
21. századi számvetés: a víz az úr 29 kilogramm műanyagot találtak egy elpusztult bálna gyomrában 3D-s térképen az elárasztott városok A felmelegedés miatt csökken a hím teknősök száma A globális felmelegedés tovább fokozhatja az óceánok savasodását