2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zene füleinknek: a letöltés környezetkímélő gyakorlat

A zenevásárlás napjainkban egyre inkább jelenti adatcsomagok letöltését. Ráadásul a streaming oldalak elterjedésével már a birtokunkban sem tudjuk a zenét, egyszerűen csak meghallgatjuk, amikor kedvünk tartja. De ha környezettudatosak vagyunk, nem kell nosztalgiával gondolnunk a polcon sorakozó zenegyűjtemények korára.

A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya alapján a zeneletöltés egyértelműen kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a CD-k megvásárlása. Utóbbi esetben ráadásul a termék előállítása mellett a szállítás, a boltok üzemeltetése és a vásárló utazása is energiafelhasználással és károsanyag-kibocsátással járt együtt. A letöltés mintegy 65%-kal kisebb szén-dioxid-emissziót okoz.

Nyilván az internetes keresgélés során is fogyasztunk energiát, de arányában kevesebbet, és a folyamat a technológia fejlődésével egyre gazdaságosabbá válik. 

A CD ráadásul mint hulladék sem környezetbarát, mivel nehezen újrahasznosítható.

Ugyanakkor érdemes tekintetbe venni, hogy a streaming a letöltéshez képest kevésbé energiahatékony, ezért ha egy album igazán a szívünkhöz nőtt, tudatosabb választás a megvásárlása mellett dönteni – a saját merevlemezünk egy virtuális polcán így a környezettudatosság jóleső érzésével kezdhetjük újra a gyűjtögetést.

Neked ajánljuk
A lombkunyhóból feltárul a kozmosz szépsége Őszi pompába boruló lombokra várva Északi kantáta zenekarra és madárdalra Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: primephonic.com
Vissza
Hírfolyam