2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állati zenék

A gyerekek, de az állatbarát felnőttek is szeretik azokat a műalkotásokat, amelyek valamilyen kedves, általában négylábú lényről szólnak. Ezekkel a művekkel – ha a zene birodalmában születnek – nem csupán a kicsinyekkel lehet megkedveltetni a muzsikát, az idősebbek is szívesen megmosolyogják valamelyik állat kedvességét, esetlenségét, vagy épp álmélkodnak a természet sokszínűségén. A musicianswho.hu állatos zenedarabokat gyűjtött csokorba.

Akadnak olyan zeneművek, amelyek egyfajta katalógusban mutatnak be minél többféle állatot. A legismertebb ilyen darab természetesen Saint-Saëns Az állatok farsangja című „zoológiai fantáziája”. A humoros mű nemcsak a szereplő állatfajok tarkasága miatt lehet érdekes (a különféle madarak mellett olyan ritkaságok is színre lépnek, mint a kenguru), hanem a benne szereplő zenei utalások okán is.

Kevésbé ismert talán Olivier Messiaen érdeklődése a madárhangok iránt, a francia szerző több művet is szentelt a madarak énekének bemutatására, így Madárkatalógusát vagy Egzotikus madarak című darabját.

Egyes gyerekeknek szóló művek is előszeretettel vonultatnak fel állatszereplőket. Az egyik legismertebb ilyen alkotás – amivel alighanem mindenki találkozott kisebb korában – Prokofjev Péter és a farkas című műve. Egy kisgyerek számára remekül megmutatja a zene karakterábrázoló képességét, ahogyan a szerző rendkívül érzékletesen lefesti a farkas, a madár vagy a kacsa tulajdonságait. 

Már az eddigi példák között is akadtak olyan darabok, amelyek kifejezetten valamilyen állatfaj hangját, karakterét, mozgását igyekeznek leírni. Elég közismert Rimszkij-Korszakov A dongó című alkotása, vagy Vaughan Williams A felszálló pacsirta című hegedűdarabja.

A művészet csodálatos hatalmával az élő és élettelen világ számos részét képes megidézni. Persze ez a jellemző önmagában még csak érdekessé tenné a felsorolt darabokat, sokkal fontosabb, hogy zeneként, műalkotásként is megállják a helyüket.

Neked ajánljuk
Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: musicianswho.hu
Vissza
Hírfolyam