2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mamoru Fujieda – A növények zenéje

A növényvilággal számos érzékünkön keresztül kapcsolatba tudunk kerülni: megcsodáljuk színeiket, érezzük illatukat, ízüket, levelük tapintását. Mamoru Fujieda postminimalista zeneszerzőnek hála, most már hallgathatjuk is őket.

A japán komponista tizenöt éven át dolgozott azon, hogy az élő növényekben zajló elektromos aktivitást a zene nyelvén adja vissza.

Ezt a „Plantron” nevű szerkezet tette lehetővé, amelyet Yūji Dōgane botanikus, művész hozott létre: a Plantron a növények levelén mérhető feszültségváltozás adatait alakítja hangokká, a MAX nevű, zenéhez használt vizuális programnyelv segítségével.

Pantron

Fujieda kellemes zenei témák után kutatott a hanganyagban, amelyeket aztán rövid darabok kiindulópontjaként használt fel. Végül ezeket a darabokat barokk szvitek csokrait idéző gyűjteményekbe rendezte.

Az alkotó főművét adó sorozat a Virágok mintázata (Pattern of Plants) címet kapta, és a legkülönfélébb hangszerek segítségével, számos együttes tolmácsolásában felhangzott már. 

2014-ben Sarah Cahill zongorista előadásában jelent meg egy válogatásalbum a darabokból: 

Neked ajánljuk
Őszi pompába boruló lombokra várva Északi kantáta zenekarra és madárdalra Az erdőjáró apró örömei Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: secondinversion.org
Vissza
Hírfolyam