2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hallgass az „örökzöld” slágerekre! Három dal egy témára

A zene régóta a legkülönbözőbb mozgalmak bevett eszköze a figyelem felkeltésére. Szóltak már dalok számos ügy mellett és ellen, nem meglepő, hogy a környezeti problémáknak és különösen a klímaváltozás kihívásainak is szenteltek már számos zenei alkotást.

Jimmy Cliff – Save Our Planet Earth

A „Save Our Planet Earth” (Mentsünk meg a Földünket) a legendás reggie-előadó 1989-es albumának címadó dala. Az ellenállhatatlan ütemek semmit sem enyhítenek a dal üzenetének szigorúságán. A szöveg pontosan írja le, tetteink milyen hatással lesznek a következő generációk életére.

When You Gonna Learn -- Jamiroquai


A „When You Gonna Learn” (Mikor fogod megtanulni) című szám Jamiroquai 1993-as Emergency on Planet Earth (Vészhelyzet a Földön) című albumán jelent meg. Az album címadó dalához hasonlóan ez a szám is a környezeti tudatosságot népszerűsíti. Az ilyen témájú dalokra jellemző módon kitér a kérdésre: milyen bolygót hagyunk majd gyermekeikre, ugyanakkor azt is bebizonyítja: a környezettudatos dalok is lehetnek pörgősek.

Neil Young & Crazy Horse – Mother Earth (Natural Anthem)


Neil Youngtól nem idegen a környezeti problémák feldolgozása. Már 1970-es „After The Goldrush” (Az aranyláz után) című albumának címadó dalában előkerül a téma, majd ezt követően is számos környezeti témájú albumot jelentetett meg, például 2009-ben a „Fork in the Road” címűt, amelyet saját, alternatív üzeművé alakított Lincoln Continentalja ihletett. 

A „Mother Earth (Natural Anthem)” (Föld Anya [Természet Himnusz]) című dal Neil Young & Crazy Horse 1990-es Ragged Glory című albumán jelent meg. Az ember és Föld Anya kapcsolatát szemügyre véve felteszi a kérdést: „Meddig tudsz még adni semmit sem kapva, és táplálni ezt a kapzsiság uralta világot?” 

Neked ajánljuk
Halott bolygón nem szól a dal – a Föld napján kiadott útmutató segíti a zeneipar zöldülését Az átformált táj drámájáról született szimfónia Nevadában Saját fejlesztésű applikációval csökkenti turnéi karbonlábnyomát a Coldplay Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: spinditty.com
Vissza
Hírfolyam