2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

The space project – az űr hangjai

A Voyager 1 és a Voyager 2 1977-ben, számozásukkal ellentétes sorrendben, bő két hét eltéréssel (szeptemberben, illetve augusztusban) indult űrbéli útjára azzal a céllal, hogy Naprendszerünket, annak is leginkább külső bolygóit, a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt tanulmányozza. 

A két legendás űrszonda ugyan már 1989-ben befejezte küldetését, de folyamatosan küldtek hangokat, melyeket az útba eső égitestek magnetoszférájában rögzítettek és sugároztak a Földre – ezekből jelent meg 1992-ben Symphonies Of The Planets – NASA Voyager Recordings címmel egy öt részből álló sorozat.

2014-ben kortárs könnyűzenészeket is megihlettek a különleges hangok. A független amerikai Lefse Records gondozásában megjelent The Space Project című lemezre ismert és kevésbé ismert, független zenekarok írtak dalokat/zenéket, melyek a Voyagerek által küldött űrbéli hangok köré épülnek. 

Az elképesztően izgalmas lemezen hallhatjuk többek közt a brit pszichedélia egyik modern klasszikusát, a Spiritualized zenekart, az űrbéli hangok nélkül is éteri Beach House-t és a 2013-as év egyik legizgalmasabb lemezét szállító Youth Lagoont.

Neked ajánljuk
Roussel: A pók tivornyája Újra benépesül a Természet Operaháza A Radiohead és egy csalódott hacker bemutatja... 500 ehető növény is megterem az erdőkertekben (videóval) A hely, ahol 30 millió fát ültetnek 5 éven belül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam