2018. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

The space project – az űr hangjai

A Voyager 1 és a Voyager 2 1977-ben, számozásukkal ellentétes sorrendben, bő két hét eltéréssel (szeptemberben, illetve augusztusban) indult űrbéli útjára azzal a céllal, hogy Naprendszerünket, annak is leginkább külső bolygóit, a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt tanulmányozza. 

A két legendás űrszonda ugyan már 1989-ben befejezte küldetését, de folyamatosan küldtek hangokat, melyeket az útba eső égitestek magnetoszférájában rögzítettek és sugároztak a Földre – ezekből jelent meg 1992-ben Symphonies Of The Planets – NASA Voyager Recordings címmel egy öt részből álló sorozat.

2014-ben kortárs könnyűzenészeket is megihlettek a különleges hangok. A független amerikai Lefse Records gondozásában megjelent The Space Project című lemezre ismert és kevésbé ismert, független zenekarok írtak dalokat/zenéket, melyek a Voyagerek által küldött űrbéli hangok köré épülnek. 

Az elképesztően izgalmas lemezen hallhatjuk többek közt a brit pszichedélia egyik modern klasszikusát, a Spiritualized zenekart, az űrbéli hangok nélkül is éteri Beach House-t és a 2013-as év egyik legizgalmasabb lemezét szállító Youth Lagoont.

Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 éves a Bélaműhely 150 éve nem látott jelenséggel búcsúzott januártól a Hold 180-as Csoport: Water-Wonder 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon A Föld az űrből