2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült: a Tejút úgy szól, mint egy jazz-zenekar

Egy csillagász hangokra fordította le a galaktikus gázok mozgását, ennek eredményeképp egy egészen különleges zenedarab született – számol be a fidelio.hu.

Mark Heyer csillagász igazából csak jobban meg akarta érteni a galaxis közepén forgó gázok természetét. Először teleszkóppal, három dimenzióban vizsgálta őket, de amikor az összegyűjtött adatokat számítógépen ki akarta elemezni, a felhők mindig kicsúsztak a kezei közül, és már csak mozgásuk kezdő- és végpontja volt kimutatható. Ő azonban arra volt kíváncsi, mi történik a két pont között.

Így jutott eszébe az ötlet, hogy a mozgásukat hanggá alakítsa. Az atomi, molekuláris és ionizált gázok pályájához egy speciális algoritmus segítségével más és más hangszínt társított, így egy egészen meglepő felfedezést tett:

a funkcionálisnak tűnő ötletből egy
már-már metafizikai felismerésre jutott, mégpedig, hogy ily módon megtapasztalhatóvá válik a „szférák zenéje”.

Az űrközi teret kitöltő gázok atomi, molekuláris és ionizált formában lehetnek jelen, ezek mozgásának „meghangszereléséhez” pedig több mint 100 hangszín állt rendelkezésére a saját fejlesztésű programban. Az általa Milky Way Bluesnak keresztelt kísérletben végül az ionizált gázokhoz a baritonszaxofon, az atomi gázhoz a bőgő, a molekuláris gázok két típusához pedig zongora és fa ütőhangszer hangját kötötte.

Neked ajánljuk
Áramló tengerek, hömpölygő dallamok Úgy tűnik, a ragadós dallamok a madárfüleknek sem ismeretlenek A vadvirágoknak is teret hagy Újpest Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam