2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus erdei xilofon épült Japánban

Egy japán élménykertben csodás hangszer épült. A hatalmas xilofon fákkal és növényekkel keresztezett utat jár be, és fantasztikus dallamokkal kápráztatja el az odalátogatókat. A majdnem 45 méter hosszú zeneszerszámot a japán Daiszecuzan Nemzeti Park Hokkaidó Kert nevű szegletében lehet kipróbálni.

A hangszer eredetileg egy telefonreklámhoz készült. Harano Morihiro, a Drill reklámcég kreatív igazgatója azon gondolkodott, hogyan lehetne videón keresztül átadni a telefon faborításának kellemes tapintását, így jutott eszébe a fából készült xilofon ötlete, melyet részben gyerekkori emlékei inspiráltak. A kivitelezés Macuo Kendzsirónak, az Invisible Designs Lab tervezőjének és Cuda Micuo faipari mérnöknek köszönhető. Az építkezésben a legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy faragják ki és helyezzék el a 413 fadarabot, hogy nemcsak a megfelelő hajlásszöget (melyet végül 12 fokban állapítottak meg), de a megfelelő ritmust is biztosítsák a lefelé görgő golyónak.

Többféle faanyagot és formát próbáltak, míg megállapodtak a helyben termő fenyőnél és juharnál, és megtalálták a tökéletes kombinációt Bach 147. kantátájához. Erre a darabra egyébként amellett, hogy remekül hangzik, elsősorban azért esett a választás, mert az egyes hangok nagyjából azonos hosszúságúak.

A látogatók a xilofon tetején található adagolóból 300 jenért (körülbelül 700 forint) vásárolhatják meg a hangszert megszólaltató fagolyót, amit annyiszor görgethetnek le, ahányszor csak akarnak, és haza is vihetik, hogy legközelebb újra magukkal hozzák.

Neked ajánljuk
Gitárfutamok a természet bűvöletében Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal... Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam