2019. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ralph Vaughan Williams – Tenger-szimfónia

Az angol zeneszerző Tenger-szimfóniáját (1. szimfónia: A Sea Symphony) 1910-ben mutatták be, ugyanakkor, mint Mahler Nyolcadik szimfóniáját. Stílusuk, kulturális bázisuk különbözősége nyilvánvaló. Ralph Vaughan Williamst éppúgy a kórusszimfónia szelleme igézte meg, mint idősebb bécsi kollégáját.

A századfordulós kórusszimfónia nem áll meg a beethoveni ősminta követésénél – vagyis a fináléban megszólaló kórusnál –, hanem továbblép, és a vokális erőket a forma egészében alkalmazza. A kórusszimfónia így végigénekelt szertartássá válik. Új ajánlat lesz az ember és a végtelen viszonyának élhetővé tételére. E műfaji típus spirituális közösséget kínál:

Elhiteti velünk, hogy a végső dolgokkal való szembesülésben mégsem vagyunk egyedül, s ráadásul azzal kecsegtet, hogy ez a szembesülés felemelő lesz.

Vaughan Williams egyetlen szerző, Walt Whitman műveiből állította össze a Tenger-szimfónia szövegeit. Égi és földi, szent és profán egyaránt megjelenhet a kiválasztott Whitman-versek középponti szimbólumának holdudvarában. A tenger eszméjéből kibontott univerzalitás és a transzcendens lelki utazás gondolata mindenesetre olyasmi, amit vélhetőleg Mahler is keresett.

Neked ajánljuk
Egy különleges brit kórus, amelynek a léte veszélybe került A macskák is szeretik Händelt Elmúlás – a természettel összhangban Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
Tovább a forrásra: muzsikalendárium.hu
Vissza
Hírfolyam