2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy ékfarkú lile miatt halasztódnak az ottawai bluesfesztivál előkészületei

Váratlan akadály gördült Kanada legnagyobb bluesfesztiváljának előkészületei elé Ottawában: egy védett ékfarkú lile épített fészket és rakta le tojásait azon a dombon, ahová a fesztivál fő színpadát építenék.

A július 5-én kezdődő mintegy háromszázezer embert vonzó tíznapos rendezvényhez az építési munkálatokat kedden kellett volna elkezdeni, az ékfarkú lilét és négy tojását azonban nem szabad áthelyezni a kanadai szövetségi kormány engedélye nélkül.

Az engedélyt ugyan kedd délutánra megkapták a fesztivál szervezői, ám azzal a feltétellel, hogy madártani szakértőt vonnak be a fészek áthelyezésébe.

Az ékfarkú lile az amerikai kontinensen él, egyes egyedei ritkán elkóborolnak Európába is. A mintegy 25 centiméter hosszú madár jellegzetessége a nyakán lévő kettős fekete nyakörv és rőtvörös farkcsíkja Fotó: hart_curt/flickr.com

A vándormadarat a kanadai törvények védetté nyilvánították, mivel az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent a populációja.

Mark Monahan, az Ottawa Bluesfest igazgatója felvetette, hogy helyezzék át a fészket egy természetvédelmi területre, ám azt ornitológusok ellenezték, mondván, ha emberi kéz érinti a tojásokat, a szülők felhagyhatnak a kotlással.

A fesztivál szervezői ezért úgy döntöttek, hogy az épített környezetben egy védett helyre viszik a fészket a központi színpad mögötti területre, ahová még a fellépő előadóművészek sem mehetnek be.

Az Ottawa Bluesfesten több tízezer zenerajongó vesz részt szerte Észak-Amerikából. Idén olyan nagy nevek szerepelnek mások mellett a fellépők között, mint Beck, Bryan Adams, a Foo Fighters és Shawn Mendes.

Neked ajánljuk
Íme a világ legmegnyugtatóbb zenéje Klasszikus zenei videoklipek gyönyörű természeti helyekről Megnyugtató ölelések gyűrűjében Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam