2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Björk – Biophilia

Björk, az izlandi énekesnő, zeneszerző 2008-ban hozta létre a Náttura alapítványt Izland lokális, fenntartható gazdaságának erősítésére. Művészetével, zenéjével is hirdette a természet szeretetét, Biophilia című albuma a természeti és technológiai környezetre, az egész univerzumra fókuszál.

A biophilia jelentése az élet, az élő rendszerek, a természet szeretete. A fogalmat először Eric Fromm használta az élő, létező dolgok felé mutató pszichológiai orientáció leírására. Az izlandi énekesnő, zeneszerző, Björk Biophilia című 2011-es albuma alapvetően természeti, biológiai jelenségeket dolgoz fel. 

A modern kor technológiai fejlődésének és a természet zsigeri erejének harmóniája (kiegészülve a klasszikus zene eszköztárával) már a Homogenic (1997) óta egyértelműen tetten érhető Björk zenéjében. Azon az albumon éppen az volt a célja, hogy megpróbálja meglelni és kifejezni saját izlandi identitását, létrehozni a modern izlandi popzenét, másrészt, hogy az elektronikus zene segítségével megragadja az izlandi természet mibenlétét.

Igazán azonban a Biophilia az, ahol a technológia és természet szervesen egymásra talál: a tematikájában erősen környezettudatos, univerzális méreteket öltő album színpadra állításakor tableteken keresztül szólaltak meg a részben kifejezetten ehhez a projekthez készített hangszerek, az albumhoz pedig egy applikációcsomag is készült, amelyet letöltve bárki kedve szerint alakíthatja a dalokat.

A Björk: Biophilia Live című 97 perces koncertfilm 2014-ben készült. Itthon nem került hagyományos moziforgalmazásba, a magyar közönség csak néhány művészmoziban  találkozhatott vele.

Neked ajánljuk
Kottába zárt katasztrófák A tücsök mindig csak énekel Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Videón Alaszka fél évszázados jégolvadása Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam