2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Björk – Biophilia

Björk, az izlandi énekesnő, zeneszerző 2008-ban hozta létre a Náttura alapítványt Izland lokális, fenntartható gazdaságának erősítésére. Művészetével, zenéjével is hirdette a természet szeretetét, Biophilia című albuma a természeti és technológiai környezetre, az egész univerzumra fókuszál.

A biophilia jelentése az élet, az élő rendszerek, a természet szeretete. A fogalmat először Eric Fromm használta az élő, létező dolgok felé mutató pszichológiai orientáció leírására. Az izlandi énekesnő, zeneszerző, Björk Biophilia című 2011-es albuma alapvetően természeti, biológiai jelenségeket dolgoz fel. 

A modern kor technológiai fejlődésének és a természet zsigeri erejének harmóniája (kiegészülve a klasszikus zene eszköztárával) már a Homogenic (1997) óta egyértelműen tetten érhető Björk zenéjében. Azon az albumon éppen az volt a célja, hogy megpróbálja meglelni és kifejezni saját izlandi identitását, létrehozni a modern izlandi popzenét, másrészt, hogy az elektronikus zene segítségével megragadja az izlandi természet mibenlétét.

Igazán azonban a Biophilia az, ahol a technológia és természet szervesen egymásra talál: a tematikájában erősen környezettudatos, univerzális méreteket öltő album színpadra állításakor tableteken keresztül szólaltak meg a részben kifejezetten ehhez a projekthez készített hangszerek, az albumhoz pedig egy applikációcsomag is készült, amelyet letöltve bárki kedve szerint alakíthatja a dalokat.

A Björk: Biophilia Live című 97 perces koncertfilm 2014-ben készült. Itthon nem került hagyományos moziforgalmazásba, a magyar közönség csak néhány művészmoziban  találkozhatott vele.

Neked ajánljuk
Csigaházból készült 18 ezer éves fúvós hangszert találtak egy pireneusi barlangban Élő növényekből készített „zongorát” egy spanyol startup Megvásárolt egy erdőt az IKEA A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam