2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Neil Young – Who's Gonna Stand Up

Június végén került az amerikai mozikba Paul Schrader legújabb filmje, a First Reformed. A történetben egy fiát gyászoló pap veszi fel a harcot egy az egyházhoz szorosan kötődő környezetszennyező céggel. A film egyik nagy ívű betétdala, a Who's Gonna Stand Up Neil Youngtól a Föld megmentésére szólít fel.

A már több filmfesztivált megjárt és jó néhány díjat besöpört First Reformed a jövő évi Oscar-gála egyik befutója lehet. Egy Toller nevű papról szól (Ethan Hawke), aki teljesen összetört a katonaként Irakban eleső fia halála miatt. A gyász mellett abba betegedett bele, hogy ő bátorította gyermekét a seregbe jelentkezésre. A hitehagyott Toller aztán megismerkedik a radikális környezetvédő Michaellel (Philip Ettinger), aki felnyitja a szemét azzal kapcsolatban, milyen sötét kapcsolat fűzi az egyházhoz az egyik környezetszennyező céget. Michael hamarosan meghal, Toller pedig összefog az özvegyével, Maryvel (Amanda Seyfried), hogy felvegyék a kesztyűt azokkal, akik a környezetüket pusztítják.

Jelenet a First Reformed című filmből, melynek főszereplője az élete alakítását nyújtó Ethan Hawke  Fotó: The New York Times

A The New York Times újságírója és filmkritikusa, A. O. Scott így ír a filmről: „Egy lealacsonyodással és önámítással járó, rögös utakon át kanyargó spirituális tapasztalás vezet minket el egy végső összekapcsolódáshoz; egy másik lélek felfedezésén keresztül, amely mindvégig jelen volt, arra várva, hogy felfedezzék.”

A film betétdala, a Who's Gonna Stand Up a kanadai zenészlegenda, Neil Young 2014-es Storytone című stúdióalbumán jelent meg. Nagyzenekari és kóruskísérettel előadott mű, amelynek üzenete: mi vagyunk, akik tehetünk a holnapért, akik véget vethetünk a Föld ember általi kizsákmányolásának, hogy megóvjuk, ami megmaradt, a vizeket, a talajt, a növényeket és állatokat, a természetet, a Földet.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó) Gombajó bőrtáskával állt elő Stella McCartney Ausztrália csodái (természetfilm) Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam