2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy francia zenekar iPadre cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPadeket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, amely lépést tart a technológiával, és megspórolja a nyomtatott példányok előállításához szükséges energiát és nyersanyagokat.

A klasszikus zenei szakma makacsságáról ismert: ez az a terület, amely a leginkább ragaszkodik a hagyományokhoz és a hagyományos technikákhoz, pedig mint mindenhova, ide is beteszi szép lassan a lábát a smart technológia.

A modell egyszerű: a zenész félreteszi a nyomtatott kottákat, és kap egy tabletet, amelyen a felhőből érhetők el a digitális kották.

Ez megkönnyíti a rendszerezést, a hozzáférést, megszünteti az eltűnő, otthon maradó kották problémáját. Lapozni egy bluetoothos pedállal lehet, és természetesen megjegyzéseket is írhatunk bele.

Fotó: www.maxpixel.net

Joshua Bell néhány éve tablettel kezdett játszani a koncertjein, de a figyelmes koncertlátogató talán már mások előtt is felfedezte az elektromos kütyüt a papír helyett. 

Neked ajánljuk
Egy különleges himnusz köszönti a legtávolabbi égitestet Így telnek napjaink... Hanggá alakították az északi fényt Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam