2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A BBC állathangokból komponált szimfóniát sugároz a rádióban, hogy közelebb kerüljünk a természethez

Különleges műsorral kedveskedik a zene és a természet szerelmeseinek a BBC Radio 3. Az oroszlánok, majmok, lámák és egyéb négy- és kétlábúak hangjából készült összeállítást alkonyatkor rögzítik egy állatkertben.

A rádió célja, hogy hallgatói kikerüljenek a mindennapi mókuskerékből azzal, hogy természethangokat hallgatnak. A műsor hanganyagát egy meg nem nevezett állatkertben veszik fel alkonyatkor. „Hallani lehet majd, ahogy az oroszlán aludni megy. Az alkonyat izgalmas időpont az állatkerti hangok szempontjából” – idézi a BBC 3 közleményét a fidelio.hu.

A BBC mindfulnessélményt szeretne nyújtani a hallgatóinak. Nem ez az első ilyen törekvésük. Volt, hogy bencés szerzetesek zsolozsmázását, illetve egy vidéki túrázó lépteinek a hangját közvetítették.

A hétvégi műsorok között pedig ott van a Sounds of the Earth című adás, amely egzotikus tájakra vezényel. Így a japán rizsföldekre, vagy a karibi Curaçao szigetre, ahol a helyiek kórussal köszöntik a hajnalt.

A Föld bolygó – nyugtató hangok a fűtengerből  Fotó: BBC Earth Unplugged/youtube.com

Miért nyugtatja meg az embert a természet hangja?

Mióta az ember beköltözött a városba, illetve még egy kisebb faluban is állandó a fűnyíró, a fúró, a tévé, a rádió, a kiabáló kőműves és a traktor hangja keltette zaj,  népszerűek az olyan alkalmazások, amelyekkel a természet hangjait hallgathatjuk anélkül, hogy kimozdulnánk a természetbe.

Egy kutatás szerint a természet hangjai megváltoztatják az agyunkban a kapcsolódásokat, és visszaszorítják az egyébként állandóan bennünk lévő „harcolni vagy menekülni” (fight or flight) ösztönt.

A Brighton and Sussex Medical School kutatói azt találták, hogy azok az alanyok, akik természethangokat hallgattak, jobban tudták kifelé irányítani a figyelmüket, és befogadni a külső ingereket (anélkül, hogy a védekezési ösztönük stressz alatt tartotta volna őket).

Fotó: www.surfsnowdonia.co.uk
Neked ajánljuk
Az átformált táj drámájáról született szimfónia Nevadában Halott bolygón nem szól a dal – a Föld napján kiadott útmutató segíti a zeneipar zöldülését A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam