2020. február 29.,
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Liszt: Szent Ferenc prédikál a madaraknak

Az állatok világnapját nemrég, a természetszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeltük, halálának évfordulóján. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A legenda szerint Szent Ferenc Cannarióban prédikálni kezdett a népnek, de előbb megparancsolta a fecskéknek, hogy hallgassanak, míg el nem mondja a beszédét. Azok azonnal engedelmeskedtek…

Továbbmenve fölemelte a tekintetét, észrevette, hogy az úttól nem messze a fákat óriási madársereg lepte el.

Egészen elámult a madarak hihetetlen sokasága láttán, és azt mondta társainak: „Várjatok meg itt, amíg prédikálok húgocskáimnak, a madaraknak.”

Szent Ferenc prédikál a madaraknak Kép: Baccio Maria Bacci/Wikimedia Commons

Letért a mezőre, odament a madarakhoz, és elkezdett beszélni a földön csipegetőkhöz, mire a fákon ülők is mind odasereglettek, valamennyien szép csöndben várták végig a beszédet, s el nem szálltak addig, amíg Szent Ferenc áldásával égnek nem eresztette őket – ismertette a zoozoo.hu.

„Assisi Szent Ferenc még elcsendesíthette a szertelen madarakat, miközben csekély értelmükkel felfogták az általa közvetített Egyetemes Hangot. Szent Ferenc Liszt egyik példaképe volt, Liszt pedig a szent zenei megidézője” – fogalmaz Szili Mihály és Szili István Liszt, „Szent Ferenc prédikál a madaraknak” című műve kapcsán.

„Szent Ferenc és Liszt azonos alapállásból szerették és tisztelték az életet, a természetet.”

Neked ajánljuk
Egyre többször gondolunk a tollas vándorokra A fák alatt szárnyra kap az alkotói fantázia Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció Így nézne ki a jövő villanyautója?
Tovább a forrásra: zoozoo.hu
Vissza
Hírfolyam