2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Ősz húrja zsong...”

Mintha az ég is azért lenne mélyebb kék, hogy még inkább kiemelje az erdők vibráló tarkaságát. Néha már érezzük a hideg esték lassú közeledtét – ideje, hogy ráhangolódjunk az őszre.

Pjotr Iljics Csajkovszkij: évszakok

A zeneművet 1876-ban sorozat formájában jelentette meg a Nouvellist című magazin. A szeptemberre vonatkozó tétel a Vadászat, az októberi az Őszi dal, a novemberi pedig a Trojka címet kapta.

Alexander Glazunov: Évszakok, ősz

Az őszi zenékre oly gyakran jellemző borongó, befelé forduló hangulat helyett Glazunov balettje az októberi erdő túláradó, meleg színeit idézi meg.

Einojuhani Rautavaara: őszi kertek

A finn zeneszerző művének jellegzetesen lebegő, spirituális hangzása megragadja az évszak mágikus ígéretét, és félretolja az útból a sötét árnyakat.

Arnold Bax: Novemberi fák

A brit zeneszerző egy szerelmi történet végét siratta el ebben az 1917-ben íródott szimfonikus költeményben. Ez magyarázza a zene sötét tónusait, de mű a természet legdrámaibb hónapjának ragyogását is érzékletesen adja vissza.

Neked ajánljuk
Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: classicalmpr.org
Vissza
Hírfolyam