2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világégésben született örökzöld dal a tengerről

Charles Trenet francia sanzonénekes, dalszövegíró, zeneszerző, showman az 1930-as évektől hét évtizeden át, haláláig alkotott. Egyik legismertebb slágerét a tengerről írta. A könnyed, fülbemászó dallam bárhol és bármikor felidézi a tenger varázslatos, szívmelengető hangulatát. Pedig a világ épp lángokban állt, amikor született. 

Le Fou chantant, vagyis az éneklő bolond. Grimaszokkal teli előadásmódja és vicces kalapja miatt ezt a becenevet adták kortársai Charles Trenet-nek. La mer című klasszikusának mára 4000-nél is több feldolgozása van, többek közt Rod Stewart, George Benson, sőt Robin Williams is elénekelte, és mintegy 70 millió példányban kelt el világszerte. Az eredeti francia mellett angol, olasz, belga, német és orosz nyelvű verzió is készült belőle.

A szövegét már 16 éves korában lejegyezte Trenet versként, a dallamot azonban csak jó néhány évvel később, a II. világháború idején, 1943-ban írta meg hozzá egy vonatúton, Perpignan és Montpellier között zötykölődve, egy lagúna látványának hatására.  

Kristálytiszta öblök mentén táncol, és egy szerelmes dallal elringatja szívünket. Charles Trenet akkor és ott így látta a tengert.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Mitől boldogok a fák? A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Dizájnerkollekcióban kapnak második életet a Levi's farmerek Mennyi víz van a Földön? (videó) Az unió elválasztaná az ocsút a búzától
Forrás: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam