2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sajnos, mi nem hallhatjuk az éjszakák dalnokát

Az október a denevérek hónapja. Sajnos az elmúlt évszázadban a bőregerek száma Európa-szerte erősen megfogyatkozott, ma már sok fajuk veszélyeztetett.

Magyarországon jelenleg minden denevérfaj védett, a nyolc legveszélyeztetettebb fokozottan védett. Számuk megfogyatkozásáért elsősorban szálláshelyeik és vadászterületeik eltűnése a felelős, derül ki a hunbat.hu összefoglalójából.

Sokáig úgy vélték, hogy a denevérek csak helymeghatározáshoz, zsákmányuk és a kicsinyeik azonosítására adnak ki – az emberi fül számára befoghatatlan magasságú –hangokat.

A legújabb kutatások azonban – legalábbis a simaorrú-szabadfarkú denevér és a mexikói szelindekdenevér esetében – arra jutottak, hogy a denevérek éneke a nőstények elcsábításakor és a hímek közti rivalizálás során is szerephez jut – írja a sierraclub.org.

Az ének nem túlzás: ha a denevérek hangját lelassítjuk, hogy az emberi fül számára is érzékelhető legyen, szabályos csicsergés lesz az eredmény Forrás: Stefano Di CriscioÜgynökség

A denevérek messze nem nyüzsögnek úgy a zeneirodalomban, mint mondjuk a madarak – talán pont azért, mert a technika segítsége híján legfeljebb a szárnyaik csattogását ragadhatjuk meg – de egy angol szerző, Susan McClary nagyon kedves gyerekdalban énekelte meg őket.

Denevérek, denevérek, denevérek Forrás: Susan McClary/youtube.com
Mexikói szelindekdenevér Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/ Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot Concept art: növények élvezhették a zenét a barcelonai operaházban Füstbe ment egy rossz szokás Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: sierraclub.org
Vissza
Hírfolyam