2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges himnusz köszönti a legtávolabbi égitestet

Minden eddiginél távolabbi égitestet, a Földtől 6,4 milliárd kilométernyire lévő Ultima Thule kisbolygót közelítette meg újév hajnalán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons nevű űrszondája.

A különös, jeges kisbolygó, amely nevét a középkori irodalomban szereplő „távoli szigetről” kapta, a találkozás alkalmából saját himnuszt kapott, amelyet a Queen asztrofizikusi diplomával rendelkező gitárosa, Brian May komponált.

Az Ultima Thule körül fagypont alatti a hőmérséklet, így feltételezik, hogy megőrizte eredeti állapotát. 

„Ez a legkezdetlegesebb égitest, amellyel valaha űreszköz találkozott” – mondta Hal Weaver, a Johns Hopkins egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa.

A projekt egyik vezetője, Alan Stern kérte fel az egyébként asztrofizikai doktorátussal rendelkező gitárost, hogy szerezzen zenét erre az alkalomra. A 71 éves Brian May így életének két oldalát, az asztrofizikát és a zenét kombinálva hozta létre a New Horizons című dalt, amelyben az elhunyt Stephen Hawking szavai is hallhatók.

Brian May – New Horizons Fotó: Queen Official/youtube.com

Az Ultima Thule a „Naprendszer padlásaként” is emlegetett, az 1990-es években felfedezett Kuiper-övben kering, amely a Naptól 4,8 milliárd kilométerre található.

Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/flickr.com
Neked ajánljuk
A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez Milyen hangja van a hűvös szélben hajladozó jégvirágnak? Jótékonysági koncerten szólt a dal az idős és beteg zenészekért Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam