2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mozart zenéjétől jobban nő és édesebb a szőlő

Egy olasz pincészet szerenáddal kedveskedik a szőlőtőkéknek.

A vidéki Toscanában tett sétáról a napfényes lankák felett szálló madárdal és kabócaszó juthat eszünkbe, de ha egyszer Montalcino dombjai felé vinne az utunk, komoly meglepetésben lesz részünk:

Az itt elterülő szőlészetben ugyanis Mozart dallamai töltik be a levegőt.

Fotó: CNN/youtube.com

Giancarlo Cignozzi, a pincészet tulajdonosa 10 éve kezdett szisztematikus kísérletekbe, és arra jutott: a zene jó hatással van az értékes növényre. A hangszórók közelében álló tőkék hajtásai a hang irányába növekedtek, és gazdagabb, édesebb termést is hoztak. A zenének ráadásul járulékos haszna is van: távol tartja a szőlőt károsító rovarokat és madarakat.

Stefano Mancuso, a Florence Egyetem növénykutatója szerint természetesen nem műélvezetről van szó, ugyanakkor a növények érzékelik a hangot, illetve bizonyos frekvenciákat.

Mozart zenéje feltehetően a vízcsobogásra emlékezteti őket.

 Così fan tutte, nyitány Fotó: TheWiseMonkey89/youtube.com
Fotó: Jason Parrish/flickr.com
Neked ajánljuk
Ahogy a zenének, úgy a folyók vizének is szabadon kellene áramlania Ahogy a zenének, úgy a folyók vizének is szabadon kellene áramlania Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: classicfm.com
Vissza
Hírfolyam