2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növények zenéje

Ha az ember rácsodálkozik a természetben is ott lüktető ritmusra és harmóniára, az egység új élményét és a felelősség új érzését tapasztalhatja meg.

Az Élő Bolygónk zene rovatában számtalan példán keresztül mutattuk meg, hogy a természet fontos ihletforrás a művészek számára. Az élővilág és az élettelen természet megannyi csodája fordítható le közvetlenül is a zene nyelvére.

A növények közelében – ahogy sokszor a zenében is – a nyugalom, a béke, az állandóság és a vitalitás érzését tapasztalhatjuk meg.

Nem csoda, hogy a tudósok és a komponisták az elmúlt évtizedekben számtalan módon igyekeztek közelebb kerülni ezekhez a különleges teremtményekhez, és az emberi érzékszervek számára is befogadható módon bepillantást engedni különleges világukba. Ez vezette Mamoru Fujieda japán zeneszerzőt is, amikor a növények életfunkcióival együtt járó elektromos aktivitást a zene nyelvén adta vissza.

Fotó: Music of the Plants/youtube.com

Egy különleges készüléknek hála a növényekben lüktető „zene” már nem csak közvetve juthat el hozzánk: a bamboo nevű készülék segítségével bárki belehallgathat a kedves sétaútja mellett terebélyesedő platánok vagy a kertjében növekedő napraforgók mindennapjaiba.

A környezetbarát bambuszburkolattal ellátott eszköz a növények levelének felszínétől a gyökérzete felé tartó elektromágneses impulzusokat fordítja le hangokra. 

A Bamboo készítői abban bíznak, hogy a növények világában való hallgatózás hozzásegíti az embereket, hogy tudatosabban és felelősségteljesebben éljék meg a kapcsolatot, ami a természethez fűzi őket.

Neked ajánljuk
Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége Gigantikus, 24 órás, hat kontinensről jelentkező adománygyűjtő koncert állítja reflektorfénybe az emberiség aktuális kihívásait A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: musicoftheplants.com
Vissza
Hírfolyam