2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol születnek a dallamok?

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Hóval borított táj, közel s távol csak a víz, a dombok, a csend. Egy olyan hely, ahol mindenki önmagával lehet, egy hely, amely inspirál, egy hely, amely nyugalmat ad. Ilyen a norvég Fleinvaer-szigetcsoporton található épületegyüttes, melynek tervezői egyszerű, kompakt és a számi tradíciókból eredő építészeti megoldásokat fogalmaztak újra – írja az Octogon.

A házak megálmodója a norvég jazz-szaxofonos és zeneszerző, Havard Lund volt.

Fotó: Pasi Aalto/metalocus.es

„A fordypningsrommet fleinvaer (Fleinvaer különleges szobái) gondolatával az eredeti célom az volt, hogy létrehozzak magamnak egy olyan munkahelyet, ahol nyugodt körülmények között írhatok. De ahogy múlt az idő, egyre erősebb lett bennem az az igény, hogy ezt a különleges helyet másokkal is megosszam. Olyan munkakörnyezetet szerettem volna megalkotni, amilyen a világon máshol nincs” – mondta el motivációjáról Lundt.

A cél egy olyan ház megalkotása volt, ahol zenészek és művészek a természeti környezetből ihletet meríthetnek a munkájukhoz, míg az alkotáshoz szobát bérelhetnek a Lund által megálmodott házakban. És hogy milyen alkotások születnek egy ilyen különleges helyen?

Håvard Lund: Amelie
(A norvég költő, Jan Erik Volt Amelie című költeményét zenére alkalmazta Håvard Lund, előadja: Erlend Skomsvoll, dr. Håkon Mjåset Johansen és Håvard Lund)
Forrás: Håvard Lund/youtube.com
Fotó: Pasi Aalto/metalocus.es
Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam