2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire káros a zenehallgatás a környezetre?

A bakelitlemezek, a CD-k vagy a streamingszolgáltatók jelentik a zöldebb megoldást? A válasz nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk, és nagyban függ a zenehallgatási szokásainktól.

Bár jelenleg a streaming számít a legnépszerűbb zenehallgatási formának, a régi formátumok, mint a kazetta és a bakelit, értékesítése is nőtt. 2007 óta 1427 százalékkal több bakelitet adnak el, csak tavaly az Egyesült Királyságban négymillió lemez fogyott – Kivultágasabb Blog.

Nem látszik tehát, hogy a bakelit újrafelfedezésének üteme csökkenne, ez pedig azt is jelenti, hogy több olyan lemezt gyártanak, amelyek nem újrahasznosíthatók.

A hanglemezek eredetileg sellakból, egy természetes gyantából készültek.

A sellakból készült lemezek azonban túl törékenyek voltak, és a víz vagy az alkohol is károsíthatta őket, ezért fejlesztették ki a PVC-ből készült hanghordozókat, amelyek tartósabbnak bizonyultak Fotó: pexels.com

Egy mai lemez 135 gramm PVC-t tartalmaz, így a karbonlábnyoma 0,5 kg szén-dioxid. Ha évente 4,1 millió album eladásával számolunk, akkor ez 1,9 tonna szén-dioxidot jelent, nem számítva a szállítást és a csomagolást.

Mi a helyzet a CD-vel?

Az 1980-as években a lemezeket elkezdte felváltani a CD, amely tartósabb volt, és jobb minőségű hangot kínált.

A CD-k alumíniumbevonatú, többrétegű polikarbonátból készülnek, és kisebb környezeti terhelést jelentenek, mint a PVC, és a gyártás során kevesebb anyagot is használnak fel.

A CD-k nem újrahasznosíthatók, mivel többféle anyagból készültek, amelyeket nehéz és nem is gazdaságos szétválasztani Fotó: pexels.com

Sajnos nem annyira elpusztíthatatlanok, mint azt sokan gondolták, így végül szintén a hulladéklerakókban végzik.

A digitális dilemma

A jelenlegi digitális technológia, a streaming révén jó minőségben lehet zenét hallgatni anélkül, hogy a számok, albumok ténylegesen a tulajdonunkban lennének. A zene tehát kevésbé kézzel fogható, de ezáltal környezetbarátabb is?

Bár az új formátumok nem követelik meg a fizikai terméket, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne környezeti hatásuk. A fájlokat, amiket letöltünk, szervereken kell tárolni, amelyek hűtése sok energiát igényel.

Az információt, vagyis a dalokat egy hálózaton keresztül továbbítják a routernek, ami a Wi-Fi-n keresztül eljuttatja a mi elektronikus eszközünkig, amelyen a zenét hallgatjuk. Ez történik minden alkalommal, amikor streamelünk egy számot, tehát mindig energiát használunk.

Hogy melyik a zöldebb megoldás? Ez sok mindentől függ, például attól is, hogy hányszor hallgatunk zenét. Ha csak néhány alkalommal játszunk le egy számot, a streamelés a környezetbarát választás. Ha viszont ismétlődően, akkor az, ha a birtokunkban is van az album.

Neked ajánljuk
Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: kivultagasabb.blog.hu
Vissza
Hírfolyam