Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rejtélyes csilingelő sziklák zenéje

Egy robusztus, kemény szikláról valószínűleg senki sem feltételezné, hogy csengő hangja van. A csilingelő vagy más néven zengő sziklák viszont pont ezzel okoznak meglepetést. 

Ha egy kalapáccsal vagy más fém ütőalkalmatossággal rájuk csapnak, a sziklák tündéri hangon csilingelnek, akár a csengettyűk. Ilyen különös sziklákat több helyütt is találni a világban. Vannak Angliában, Pennsylvaniában és Nyugat-Ausztráliában is – írja a Femina.

A jelenségre a mai napig nincs egyértelmű magyarázat. Edgar T. Wherry, a 19–20. század ásványszakértője a Lehigh Egyetemen végzett kutatásai alapján arra a feltevésre jutott, hogy a vulkáni kőzet textúrája lehet a csilingelő hang oka, amelyet felerősítenek a környező sziklák.

Csengő sziklák, Egyesült Államok, Montana Fotó: Bureau of Land Management/flickr.com

Bármi okozza is a sziklák különleges csilingelését, a sajátos „hangszerek” sok arra tévedő muzikális turistát ihlettek már meg, ahogy az alábbi videó is tanúsítja:

Fotó: Spartan Records/youtube.com
Neked ajánljuk
Hangfestményeken elevenedik meg a rég kihalt állatok világa Újra szól a fülemüle A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust? Utazás az Antarktisz körül a National Geographic fedélzetén (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam