2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a zenehallgatás ára?

A megváltozott zenehallgatási szokások hatással vannak a környezetet érő terhelésre is – derül ki a Glasgow-i és az Oslói Egyetem közös tanulmányából.

A zene ára (The Cost of Music) című jelentés szerint az utóbbi évtizedekben egyre olcsóbban jutnak hozzá a fogyasztók kedvenc zenei felvételeikhez, de közben a zeneipar egyre nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához és így közvetve a globális felmelegedéshez, klímaváltozáshoz – írja az Index.

„A jó hír, hogy a zeneipar műanyag-felhasználása a töredékére csökkent. A szén-dioxid-kibocsátás a zenestreamelés ugrásszerű elterjedése miatt viszont minden korábbinál magasabb”

– foglalta össze eredményeiket a kutatást vezető Kyle Devine, az Oslói Egyetem professzora.

Az Egyesült Államokban például 1977-ben, a vinillemezek népszerűségének csúcsán, 58 millió kilogramm műanyagot használt fel a lemezipar. 2000-ben, a CD-eladások csúcsán 61 millió volt ez a szám, ami 2016-ra, az internetes zeneterjesztés miatt 8 millióra esett vissza.

Fotó: pxhere.com

Ugyanakkor az egyre népszerűbb és egyre olcsóbb online zenehallgatásnak, digitális zenevásárlásnak, a vele összefüggésben lévő adattárolásnak és -továbbításnak nagy az ára. A kutatók számításai szerint az Egyesült Államokban 1977-ben 140 millió, 2000-ben 157 millió kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátása volt köthető a zeneiparhoz, míg becsléseik szerint 2016-ban már 200-350 millió kilogramm kibocsátásáért feleltek az áramzabáló streamingszerverek.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás egy kizsákmányolt bolygó nézőpontjából Élő növényekből készített „zongorát” egy spanyol startup Csigaházból készült 18 ezer éves fúvós hangszert találtak egy pireneusi barlangban Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam