2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A modern zenehallgatás éteri élménynek tűnik, pedig meglehetősen földi következményei vannak

A netes zenehallgatást kiszolgáló szerverparkok több energiát emésztenek fel, mint annak idején a lemezek gyártása a CD-k aranykorában.

A zeneiparban a fizikai hordozók piaca összességében véve évek óta lejtőn van, annak ellenére, hogy a nosztalgia még a régifajta magnókazetták eladásaiba is életet tudott lehelni – derül ki Devecsai János Figyelőben megjelent írásából.

Pedig a helyükre lépő streaming sok esetben károsabb, mint a bakelitek vagy a CD-k.

Elviekben az internetes zenehallgatás kifejezetten zöld, hiszen nem szennyezi a környezetet a fizikai hordozók gyártása, tárolása és szállítása. Ráadásul nem keletkezik szemét: márpedig a CD-k újrahasznosítása nehéz kérdés. 

Ám a streaming sem teljesen környezetbarát: a zenét, amit a neten hallgatunk, távoli szervereken tárolják. Ezek fenntartása pedig rengeteg energiát követel. Pláne az óriási igények miatt: a zenekedvelők tavaly csak a tengerentúlon streamelve 611 milliárd dalt hallgattak meg a neten.

Fotó: Bob Clark/pexels.com

A fentiek fényében meglehetősen furcsán venné ki magát, ha most szokásunkhoz híven egy zenés videó megosztásával tennénk pontot a gondolat végére. Így inkább arra biztatunk mindenkit: ne hagyjuk parlagon heverni a háztartásában kallódó fizikai hanghordozókat!

Neked ajánljuk
Hogyan szólnak az emelkedő óceánok megáradó emlékei? Így válik hangszerré a Bajkál-tó jege Életünk aggasztó filmjéhez is ő szerez zenét Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: figyelo.hu
Vissza
Hírfolyam