2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A macskák is szeretik Händelt

Nem csak az ember, bizonyos állatfajok, így például a macskák is andalítónak találják a klasszikus zene harmóniáit. Egy új kutatás szerint a hatás annyira egyértelmű, hogy a zene akár az állatok gyógyításánál is szerepet kaphat.

A Lisszaboni Egyetemen és a Barreiro városában működő klinikán állatorvosok azt vizsgálták, hogyan reagálnak a rendelőben, valamint a műtét alatt a macskák különböző műfajú zenék lejátszásakor – derül ki az Origón megjelent írásból.

Miguel Carreirának, a tanulmány vezető szerzőjének rendelőjében mindig halk háttérzene szól, ami jó érzés a pácienseknek, a gazdiknak és a doktor kollégáinak is.

Észrevette, hogy a legtöbb macska szereti a klasszikus zenét, különösen Händelt: hatására nyugodtabbak, bizalommal telibbek és toleránsabbak a kezelés alatt.

Megfigyeléseit a kutatóknak műtétek kapcsán elvégzett kísérletekkel is sikerült igazolniuk: az altatásban lévő kisállatok a klasszikus zene alatt voltak a legrelaxáltabbak, légzésritmusuk és pupillaátmérőjük ekkor mutatta a legalacsonyabb értékeket. Tehát a zene hatással van az állatok vegetatív idegrendszerének aktivitására, működésére, ami az ellátásukat is megkönnyítheti – például lehetővé válhat, hogy kevesebb altatóanyaggal, biztonságosabban láthassák el őket.

Hogy Scarlatti g-moll szonátájának mekkora a hallgatottsága a macskák körében, nem tudni, keletkezése azonban a legenda szerint egy konkrét példányhoz, a zeneszerző Pulcinella nevű kedvencéhez köthető, aki végigsétált a csembaló billentyűin:

Scarlatti: g-moll szonáta („Macska-fúga”), előadja: Colin Booth Fotó: smalin/youtube.com
Neked ajánljuk
Megjelent a brit madárvilág hattyúdala Amikor a grafikonok megszólalnak A zongorista, aki friss lombok zenéjével tölt meg egy német erdőt A jövő év elején terjesztik az Országgyűlés elé az új nemzeti környezetvédelmi programot Ilyen lett a Harley-Davidson első elektromos biciklije
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam