2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges brit kórus, amelynek a léte veszélybe került

A Nagy-Britanniában élő fülemülék száma 30-40 év alatt 85 százalékkal esett vissza, és mára mindössze 5500 pár maradt a populációból. Sam Lee népdalénekes és aktivista különleges koncertekkel figyelmeztet arra, mi került veszélybe – amíg még megteheti.

„Nagyon szeretik a harmóniákat.” A műzenét és a gitárt nem kedvelik, de ha számukra kedves szólamot hallanak, párbeszédet kezdenek vele: „különösen kedvelik a csellót, a fuvolát és a népdalokat” – mondta el a zenész szeretett csalogányairól a Guardiannek.

Sam Lee újabban az Extinction Rebellion aktivistájaként is felemeli hangját – nemcsak a fülemüle, hanem a globálisan kihalással fenyegetett egymillió állatfaj védelmében is. Teszi ezt sokszor a zene nyelvén – így például a fülemüléről szóló népdallal, hiszen az apró madár a Nagy-Britanniában egyre meghatározóbbá váló mozgalom egyik jelképévé lépett elő.

Fotó: ahrcpress/youtube.com
Forrás: Sam Lee/youtube.com
Fülemüle Fotó: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Gitárfutamok a természet bűvöletében Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal... Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam