2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges brit kórus, amelynek a léte veszélybe került

A Nagy-Britanniában élő fülemülék száma 30-40 év alatt 85 százalékkal esett vissza, és mára mindössze 5500 pár maradt a populációból. Sam Lee népdalénekes és aktivista különleges koncertekkel figyelmeztet arra, mi került veszélybe – amíg még megteheti.

„Nagyon szeretik a harmóniákat.” A műzenét és a gitárt nem kedvelik, de ha számukra kedves szólamot hallanak, párbeszédet kezdenek vele: „különösen kedvelik a csellót, a fuvolát és a népdalokat” – mondta el a zenész szeretett csalogányairól a Guardiannek.

Sam Lee újabban az Extinction Rebellion aktivistájaként is felemeli hangját – nemcsak a fülemüle, hanem a globálisan kihalással fenyegetett egymillió állatfaj védelmében is. Teszi ezt sokszor a zene nyelvén – így például a fülemüléről szóló népdallal, hiszen az apró madár a Nagy-Britanniában egyre meghatározóbbá váló mozgalom egyik jelképévé lépett elő.

Fotó: ahrcpress/youtube.com
Forrás: Sam Lee/youtube.com
Fülemüle Fotó: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Hogyan szólnak az emelkedő óceánok megáradó emlékei? Így válik hangszerré a Bajkál-tó jege Életünk aggasztó filmjéhez is ő szerez zenét Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam