2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceántól a sivatagig

John Luther Adam 2014-ben a tengerek háborgását és hullámok játékát megidéző zenekari portréjával kiérdemelte a Pulitzer-díjat. Legújabb műve a fodrozódó homok és a feltornyosuló dűnék sokkal csendesebb világába vezet el bennünket.

De nem kell eseménytelennek, még kevésbé unalmasnak lennie egy szimfóniának,  hogy a pusztaság magasztos csendjét megidézze: A Become Desert (Válj sivataggá) maga a folytonos változás: a komponista bonyolult eszközökkel ragadja meg a fények játékát, a hőségtől vibráló levegőt és a távoli mennydörgést.

Become desert; előadja a  Seattle-i Szimfonikusok, vezényel Ludovic Morlot Fotó: Seattle Symphony/youtube.com

Míg a Become Ocean című művében a tengerek szépsége mellett a klímaváltozás fenyegetéséről akart szólni, John Luther Adam legújabb szimfóniáját saját elmondása szerint egy sajátos kettősség hatja át: a természet által teremtett sivatagok felett érzett öröm és az ember által létrehozott újabb és újabb sivatagok miatt érzett fájdalom.

Neked ajánljuk
Hogyan szólnak az emelkedő óceánok megáradó emlékei? Így válik hangszerré a Bajkál-tó jege Életünk aggasztó filmjéhez is ő szerez zenét Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: npr.org
Vissza
Hírfolyam