2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceántól a sivatagig

John Luther Adam 2014-ben a tengerek háborgását és hullámok játékát megidéző zenekari portréjával kiérdemelte a Pulitzer-díjat. Legújabb műve a fodrozódó homok és a feltornyosuló dűnék sokkal csendesebb világába vezet el bennünket.

De nem kell eseménytelennek, még kevésbé unalmasnak lennie egy szimfóniának,  hogy a pusztaság magasztos csendjét megidézze: A Become Desert (Válj sivataggá) maga a folytonos változás: a komponista bonyolult eszközökkel ragadja meg a fények játékát, a hőségtől vibráló levegőt és a távoli mennydörgést.

Become desert; előadja a  Seattle-i Szimfonikusok, vezényel Ludovic Morlot Fotó: Seattle Symphony/youtube.com

Míg a Become Ocean című művében a tengerek szépsége mellett a klímaváltozás fenyegetéséről akart szólni, John Luther Adam legújabb szimfóniáját saját elmondása szerint egy sajátos kettősség hatja át: a természet által teremtett sivatagok felett érzett öröm és az ember által létrehozott újabb és újabb sivatagok miatt érzett fájdalom.

Neked ajánljuk
Kottába zárt katasztrófák Nem turnézik a Coldplay, de az interneten mindenkinek játszanak Amikor az évszakok harmóniája felborul... Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: npr.org
Vissza
Hírfolyam