Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miről énekelnek a növények?

A kaliforniai Nico Georist két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.

A növényeknek rengeteg mondanivalójuk van számunkra, különösen ebben a pillanatban, amikor az emberek nem igazán tartják tiszteletben a természeti világot – idézi a Fidelio Maximilla Lukacsot, aki filmen dokumentálta, ahogyan Nico Georis „éneklésre bírja” hatalmas könnyezőpálmáját, és bízik benne, hogy filmjét látva az emberek másként tekintenek majd a növényekre.

Nico Georis először a YouTube-on látott egy videót, amelyen egy a 70-es években kifejlesztett Music of the Plants (Növények zenéje) nevű eszközt használtak a növények énekének emberi „nyelvre” való lefordításához. Pár évvel később ő is megvásárolta a MIDI Sprout nevű szonifikációs eszközt, ami hangokra fordítja le a különböző adatokat.

Izgalmas felfedezésekre jutott: megfigyelte például, hogy a fák lassabb zenét produkálnak, mint a kisebb növények.

Forrás: NOWNESS/youtube.com

Egyes növények reggel reagálnak az érintésre, de éjjel nem. Amikor pedig növényekkel „turnézott”, észrevette, hogy különböző dalokat „énekeltek” attól függően, hogy hol voltak. A kaliforniai zenész azt mondja, ezen a kísérleten keresztül meggyőződött arról, hogy a növények sokkal életképesebbek és érzelmesebbek, mint azt valaha gondoltuk volna.

Neked ajánljuk
A természet nem csak tárgya lehet az alkotásnak Így készíthetsz poloskacsapdát házilag Ne, most ne menjünk Afrikába (se) Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam