2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miről énekelnek a növények?

A kaliforniai Nico Georist két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.

A növényeknek rengeteg mondanivalójuk van számunkra, különösen ebben a pillanatban, amikor az emberek nem igazán tartják tiszteletben a természeti világot – idézi a Fidelio Maximilla Lukacsot, aki filmen dokumentálta, ahogyan Nico Georis „éneklésre bírja” hatalmas könnyezőpálmáját, és bízik benne, hogy filmjét látva az emberek másként tekintenek majd a növényekre.

Nico Georis először a YouTube-on látott egy videót, amelyen egy a 70-es években kifejlesztett Music of the Plants (Növények zenéje) nevű eszközt használtak a növények énekének emberi „nyelvre” való lefordításához. Pár évvel később ő is megvásárolta a MIDI Sprout nevű szonifikációs eszközt, ami hangokra fordítja le a különböző adatokat.

Izgalmas felfedezésekre jutott: megfigyelte például, hogy a fák lassabb zenét produkálnak, mint a kisebb növények.

Forrás: NOWNESS/youtube.com

Egyes növények reggel reagálnak az érintésre, de éjjel nem. Amikor pedig növényekkel „turnézott”, észrevette, hogy különböző dalokat „énekeltek” attól függően, hogy hol voltak. A kaliforniai zenész azt mondja, ezen a kísérleten keresztül meggyőződött arról, hogy a növények sokkal életképesebbek és érzelmesebbek, mint azt valaha gondoltuk volna.

Neked ajánljuk
Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Erdővarázs a Szabadság téren Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Tudóscsoportok százai foglalkoznak gyógyszermaradványok elleni védekezéssel
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam