2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen

A Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője rekordáron, több mint 21 millió dollárért árverezte el gitárjait, a befolyt összeget pedig a klímaváltozás megfékezéséért küzdő Client Earth jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel. Még sosem adtak el ilyen nagy összegért ekkora gitárgyűjteményt jótékonysági aukción.

Az árverést a New York-i Christie’s aukciósházban rendezték meg, Gilmour pedig 123 híres gitárt ajánlott fel gyűjteményéből. Az értékes darabokra 66 ország 2000 ajánlattevője licitált. Az est végére 21 198 250 dollár (átszámolva több mint 6 milliárd forint) folyt be a hangszerekért.

Gilmour felajánlásai között olyan híres gitár is szerepelt, mint a „The Black Strat”, amely az 1973-as „Dark Side of The Moon” és az 1979-es „The Wall” albumok elkészítésében játszott fontos szerepet. A hangszer maga majdnem olyan híres, mint a rocksztár, így várható volt, hogy ez lesz az aukció egyik legkeresettebb darabja. Sok ajánlattétel után végül elérte a jótékonysági aukción eladott legdrágább gitár rekordját, 3 975 000 dollárért (közel 1,2 milliárd forint) kelt el.

David Gilmour gitárjai a New York-i Christie’s aukciósházban rendezett jótékonysági aukción
Fotó: christies.com

„Elképesztő és hihetetlen” – ezekkel a szavakkal írta le David Gilmour az aukciót, amelynek kezdetét egy órával el kellett halasztani, mivel annyian álltak sorba a Christie’s előtt, hogy bejussanak.

Gilmour az aukcióból befolyt összeget a Client Earth jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel, amelyet ügyvédek és környezetvédelmi szakértők hoztak létre abból a célból, hogy a törvény és a jog eszközeit használják a klímaváltozás megfékezésére.

Forrás: ClientEarth/youtube.com

„A globális klímaválság az egyik legnagyobb kihívás, mellyel az emberiség valaha szembenézett, és néhány éven belül visszafordíthatatlan következményekkel fog járni. Remélem, hogy a gitárok elárverezésével segíteni tudom a Client Earth jótékonysági szervezetet, amely a jog eszközeivel valódi változást érhet el. Szükségünk van egy olyan civilizált világra, amely unokáink és a további generációk számára is folytatódik, és melyben ezeken a gitárokon kísérve énekelhetjük el dalainkat” – nyilatkozta Gilmour.

Neked ajánljuk
Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége Gigantikus, 24 órás, hat kontinensről jelentkező adománygyűjtő koncert állítja reflektorfénybe az emberiség aktuális kihívásait A természet zenéjének szerelmese örökre elcsendesedett Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam