2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kottába zárt katasztrófák

A svájci Brass Band versenyen mutatták be Szentpáli Roland Kataklizmák (Cataclysms) című darabját november 24-én a montreux-i Stravinsky Auditóriumban.

A magyar tubaművész-zeneszerző a művet a Bürgermusik Luzern felkérésére komponálta, a bemutatót álló ováció követte, Michael Bach karmester szerint pedig a Kataklizmák új dimenziót nyitott a Brass Band-repertoárban – számol be a Librarius.

A nemcsak tubaművészként, hanem zeneszerzőként is nemzetközileg elismert alkotó szóló hangszerekre komponált darabjai mellett vokális, kamarazenei és nagyzenekari művei is egyedi látásmódú alkotói világának egy-egy fontos szeletét képezik. Szentpáli Roland legújabb műve kapcsán elmondta:

„nagyon aktuális, szerintem sokunkat foglalkozó téma, az emberiséget fenyegető természeti katasztrófák hármasa ihlette: a szökőár, a tornádó és a vulkánkitörések.”

Szentpáli Roland Fotó: rolandszentpali.com

A darab három természeti katasztrófát ír le. Az első tétel, a Cunami egy nyugodtabb résszel indul, majd a víz visszahúzódik, és egy hatalmas szökőár képét idézi fel a zene. A tétel záró részében visszatérünk a csendes partra, ahol azonban minden megsemmisült, és semmi sem olyan, mint egykor.

A második, Tornádó című tétel kezdete trópusi időjárást idéz, ami után hihetetlenül összetett zenei szerkezetek jelzik a szupercella kialakulását. Majd pusztító tornádó éri el a Földet, hogy nyomában csupán pusztítás maradjon.

A harmadik tétel, a Vulkánkitörés egy nyugodt természetfestő résszel kezdődik, ami a Föld előtt tiszteleg. Ezt követően a rovarok nyüzsgését és a patakok mozgását idézi fel egy hektikusabb rész, ami a feszültség fokozásával már sejteti, hogy valami ismét történni fog. Kitör a vulkán, a füst mindent beborít, és a láva mindent elpusztít, ami az útjába kerül.

A befejezés a természet emberfeletti erejét hivatott demonstrálni.

Szentpáli Roland – Ballada // Live 2013 // A38 Free Fotó: A38 Free/youtube.com
Neked ajánljuk
Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön Az illatos füvek kottába fűzött susogása A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam