2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem bántják zajos dalokkal a medve álmát

A Tátrai Nemzeti Park híres Wielka Krokiew síugrósáncát szemelték ki a szervezők a Zakopanei szilveszteri koncert idei helyszínének, de a medvék álmát féltő tiltakozóknak sikerült eltántorítani őket szerencsétlen tervüktől.

Zakopane lakói egy helyi újságból tudták meg, hogy a városi tanács októberben megtárgyalta a lengyel köztévé által is közvetített ünnepség áthelyezését a belvárosból a hegy lábához – írja a Népszava.

A nemzeti park is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a zaj és a tűzijáték fényei megijeszthetik az állatokat, ami miatt elvándorolhatnak, és hosszú távon a populációjuk is csökkenhet.

Miután a polgármester elismerte a tervet, több száz tüntető vonult végig a városon egy fekvő medvebábút cipelve és a döntés visszavonását követelve. Az újság által indított petíciót több mint 27 ezren írták alá. 

A nemzeti park közleménye rámutatott, hogy tavaly elpusztult egy medve, amely felébredt a szilveszteri mulatság zajától. Az AFP jelentése szerint a zakopanei polgármester pénteken azt mondta, hogy engedtek a közvélemény nyomásának, és a köztévével megegyezve idén is az óvárosban rendezik meg a szilveszteri koncertet.

Így talán a medvéknek is jól telik majd az év vége, és egy rövidke zongoradarab, például Sosztakovics zongorázó gyerekeknek szánt, Medve című műve, sem zavarja meg az álmukat:

Fotó: Dmitri Shostakovich/youtube.com
Neked ajánljuk
Áramütéstől megsérült uráli bagolyra találtak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát
Tovább a forrásra: nepaszava.hu
Vissza
Hírfolyam