2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A harsány szólamokon túl

Ahogy a természet átalakulása egyre kétségtelenebb és szorongatóbb valósággá vált, a klímaváltozás már nem csak a cselekvésre buzdító himnuszok üzeneteiben jut hanghoz.

A bizonytalanság és a veszteség érzésére alkotó és közönség évszázadok óta merít vigaszt a zenéből, legyen szó az elveszített szerelem, a halál könyörtelensége vagy a háború borzalma felett érzett fájdalomról – és mára a gyorsan átalakuló földi környezet miatti aggodalom sem kivétel.

A felmelegedés nyomában járó kisebb és nagyobb súlyú változásokat figyelő ember szorongása egyre több dalszerzőt érint meg, és nem csak a cselekvésre buzdítás vagy a döntéshozók befolyásolásának szándékával ragadnak billentyűt vagy klaviatúrát:

Valamennyiünk félelmének és gyászának adnak – olykor szinte észrevétlenül – hangot.

Ahogy teszi ezt például Joan Shelley a Csendes-óceán mentén megtett út élményét megragadó lírai dalában. Vajon az a pont, ahonnan a víz felszínén játszó fények és a töredezett sziklák szépsége elvarázsol, ellen tud majd állni az árnak? (A költői kérdésre a valóság nemmel válaszolt – mikor legközelebb arra vitte az útja, a tengerparti sztráda járhatatlan volt.)

Stay All Night (Maradjunk egész este) Forrás: Joan Shelley/youtube.com
Neked ajánljuk
Klímaváltozás, a tánc nyelvén elbeszélve Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: npr.org
Vissza
Hírfolyam