2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A harsány szólamokon túl

Ahogy a természet átalakulása egyre kétségtelenebb és szorongatóbb valósággá vált, a klímaváltozás már nem csak a cselekvésre buzdító himnuszok üzeneteiben jut hanghoz.

A bizonytalanság és a veszteség érzésére alkotó és közönség évszázadok óta merít vigaszt a zenéből, legyen szó az elveszített szerelem, a halál könyörtelensége vagy a háború borzalma felett érzett fájdalomról – és mára a gyorsan átalakuló földi környezet miatti aggodalom sem kivétel.

A felmelegedés nyomában járó kisebb és nagyobb súlyú változásokat figyelő ember szorongása egyre több dalszerzőt érint meg, és nem csak a cselekvésre buzdítás vagy a döntéshozók befolyásolásának szándékával ragadnak billentyűt vagy klaviatúrát:

Valamennyiünk félelmének és gyászának adnak – olykor szinte észrevétlenül – hangot.

Ahogy teszi ezt például Joan Shelley a Csendes-óceán mentén megtett út élményét megragadó lírai dalában. Vajon az a pont, ahonnan a víz felszínén játszó fények és a töredezett sziklák szépsége elvarázsol, ellen tud majd állni az árnak? (A költői kérdésre a valóság nemmel válaszolt – mikor legközelebb arra vitte az útja, a tengerparti sztráda járhatatlan volt.)

Stay All Night (Maradjunk egész este) Forrás: Joan Shelley/youtube.com
Neked ajánljuk
Őszi pompába boruló lombokra várva Dübörgő gitár, drámai képek Amazónia védelmében A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: npr.org
Vissza
Hírfolyam