2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót

A csikorgó fagy, a rianó jég riadalma, a vonuló jégtáblák vonulása – vagy éppen a hiányuk – számtalan művészt ihletett meg. Mi most két művet idézünk meg.

Vaughan Williams Antarktika szimfóniája a Robert Falcon Scott tragikusan végződő déli-sarki expedícióját feldolgozó filmhez készült. A szerző minden elképzelhető eszközt bevet:  a monumentális zenekar zúgása, egy szavak nélküli női kórus, szoprán szóló és szélgép idézi meg a jeges táj könyörtelenségét:

Forrás: Deucalion Project/youtube.com

Peter Maxwell Daviest környezettel kapcsolatos elköteleződése vitte rá, hogy Vaughan filmzenéjének 50 éves jubileumán saját művet szenteljen a Déli-sarknak.

Ihletért el is utazott a kontinensre, és az ott látott temérdek szemét és a jégtakaró sorsával kapcsolatos pesszimista tudományos jóslatok egyaránt mélységesen felkavarták.

Davies szimfóniájában is teret kapnak a különleges hanghatások: üvegcseréppel töltött fémdobozok, vasoszlopok és egy szappanosdoboz hozza el a túlvilági tájon hasadó jég és tomboló lavinák hangjait a koncertterembe.

Forrás: Rare Classix/youtube.com
Neked ajánljuk
A befagyott tavak is énekelnek A sarki jég zenéje Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: spinditty.com
Vissza
Hírfolyam