2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jégzenei fesztivált rendeznek Észak-Olaszország egy gleccserén

Az első esemény sikere után idén másodszor megrendezett Ice Music Festival január első hetétől március végéig tart a jégszínházban, ahol jégből készített hangszereken játszanak neves zenészek klasszikus darabokat, dzsessz-, pop- és népzenét.

A koncerteket minden csütörtökön és szombaton az erre az alkalomra épített különleges, 300 férőhelyes igluban hallgathatják meg a látogatók, akiknek az Olasz-Alpok Presena-gleccserére, mintegy 2600 méter magasra kell feljutniuk az élményért. 

Szakértők szerint a festői jégfolyam az éghajlatváltozás miatt egyre zsugorodik: 1993 óta tömege több mint egyharmadát veszítette el. Nyáron hőszigetelő fóliával kell lefedni a gleccser több mint 90 ezer négyzetméternyi felületét, hogy el ne olvadjon.

„A Presena az Alpok utolsó 3000 méter alatti gleccsere. Egyelőre meg tudjuk építeni rajta ezt az iglut, de ha a klíma tovább változik, le kell mondanunk a fesztiválról”

– mondta Michele Bertolini, a közeli Ponte di Legno Tonale sícentrumának munkatársa.
A szervezőknek mintegy 10 ezer köbméter hó és több mint két hónap kell, hogy felépítsék a jégszínházat, amelyben 54 koncertet tartanak a fesztivál idején.

Csak a hangulat nem fagyos – képek a tavalyi fesztiválról Forrás: Young Post/youtube.com

A jéghangszereken tíz évig dolgozott Tim Linhart amerikai zenész, a fesztivál alapítója.
„Minden egyes hangszernek megvan a maga nehézsége, az egyiknek az, hogy finom és törékeny darabokból áll, a másiknak az, hogy óriási és súlyos, ezért nem egyszerű ide-oda rakni” – magyarázta. 

A zenészek azonban, úgy tűnik, minden gond nélkül játszanak a hangszereken a tetőtől talpig síruhába öltözött közönség előtt a fagypont körüli hőmérsékletű teremben.

A Presena-gleccser
Fotó: Giancarlo Cancarini/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Az erdőjáró apró örömei Őszi pompába boruló lombokra várva Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam