2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idejük van a szorongásoldó harmóniáknak

Napjainkban természetes, hogy a koronavírus miatti aggodalom és gyász, vagy éppen a klímaváltozáshoz kapcsolódó félelmek úrrá lesznek rajtunk. Bármilyen veszélyforrásról legyen is szó, a megküzdéshez biztosan szükségünk lesz lelki egészségünk megőrzésére, ehhez pedig a zene az egyik legjobb eszközünk.

A szorongás akkor lesz úrrá rajtunk, amikor elhúzódóan vagyunk kitéve a fenyegetettség és bizonytalanság érzésének. Mindez könnyen vezethet az örömképességünk csökkenéséhez, és a mindennapos feladataink elvégzésében is nehézségeket okozhat.

A megfelelően megválasztott zenékkel ugyanakkor oldhatjuk a bennünk lévő feszültséget, ami segíthet a lelki egyensúlyunk megőrzésében.

A zeneterápiás szakemberek tapasztalatai alapján erre a célra leginkább a lassú tempójú, egyszerű dallamú darabok alkalmasak, amelyek a ritmus és a harmóniák tekintetében sem élnek meglepő megoldásokkal.

Kutatások alapján a túl jól ismert melódiák kevésbé hatékonyak, műfajt tekintve pedig a klasszikus zene, a lágy pop- és a világzene bizonyos irányzatai jöhetnek számításba.

Elizabeth Coombes zeneterapeuta a The Conversation hasábjain ajánlott néhány alkalmas darabot.

Brian Eno – Ambient 1. Forrás: MethadoneMethadone U/youtube.com
Peter Warlock – Capriol Suite Forrás: fozziebear2009/youtube.com
Gabriel Fauré – Requiem: 'In Paradisum' Forrás: Barbebleuei/youtube.com
Neked ajánljuk
Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön Az illatos füvek kottába fűzött susogása A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam