2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hangfestményeken elevenedik meg a rég kihalt állatok világa

A természettudományi múzeumok tárlóiban sorakozó fosszíliák, rekonstruált dinoszaurusz-csontvázak és borostyánba fagyott rovarok révén az ősi korok élővilágának látványáról lehetnek ködös sejtéseink, de a hangjukról nem sok fogalmunk van. Michael Reiley amerikai zeneszerző akusztikus kísérletsorozatával egykor élő állatfajok hangjait igyekszik megidézni.

Az ötlet kiindulópontjaként azok a művészi rekonstrukciók szolgáltak, amelyeken a grafikusok a rendelkezésre álló tudás és az alkotói intuíció összekapcsolásával igyekeznek létrehozni az egykor élt fajok képi ábrázolását.

A különleges, múltat megidéző hangképeket a mostani élővilág rokon képviselőinek és hasonló élőhelyeinek hangjai és zajai segítségével hozza létre.

Az egyik újra hallható faj: az óriás alka Fotó: John Gerrard Keulemans / Wikimedia Commons

Az Echozoo névre keresztelt projekthez felhasznált és átdolgozott felvételek elkészítéséhez Reiley beutazta a világot: Brazília és Izland, Németország és Mexikó, Thaiföld és India tájain gyűjtött hangokat. Elmondása szerint nem a tudományosság szándéka vezette, nem egy elképzelt zoológus élményének visszaadására törekszik.

Művészi interpretációban igyekszem megragadni, milyen lehetett ezeknek az állatoknak – például a pingvinszerű óriás alkának vagy éppen a Cervalces scottinak, ennek a hatalmas, ősi szarvasfélének – a hangja. Illetve megpróbálom elképzelni, ők maguk hogyan tapasztalták meg a világot, milyen hangok között léteztek – mondja a projekt céljáról Michael Reiley.

ECHOZOO – Óriás alka Forrás: Michael Reiley McDermott/youtube.com
Neked ajánljuk
A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd? Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: inquirer.com
Vissza
Hírfolyam