2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hangfestményeken elevenedik meg a rég kihalt állatok világa

A természettudományi múzeumok tárlóiban sorakozó fosszíliák, rekonstruált dinoszaurusz-csontvázak és borostyánba fagyott rovarok révén az ősi korok élővilágának látványáról lehetnek ködös sejtéseink, de a hangjukról nem sok fogalmunk van. Michael Reiley amerikai zeneszerző akusztikus kísérletsorozatával egykor élő állatfajok hangjait igyekszik megidézni.

Az ötlet kiindulópontjaként azok a művészi rekonstrukciók szolgáltak, amelyeken a grafikusok a rendelkezésre álló tudás és az alkotói intuíció összekapcsolásával igyekeznek létrehozni az egykor élt fajok képi ábrázolását.

A különleges, múltat megidéző hangképeket a mostani élővilág rokon képviselőinek és hasonló élőhelyeinek hangjai és zajai segítségével hozza létre.

Az egyik újra hallható faj: az óriás alka Fotó: John Gerrard Keulemans / Wikimedia Commons

Az Echozoo névre keresztelt projekthez felhasznált és átdolgozott felvételek elkészítéséhez Reiley beutazta a világot: Brazília és Izland, Németország és Mexikó, Thaiföld és India tájain gyűjtött hangokat. Elmondása szerint nem a tudományosság szándéka vezette, nem egy elképzelt zoológus élményének visszaadására törekszik.

Művészi interpretációban igyekszem megragadni, milyen lehetett ezeknek az állatoknak – például a pingvinszerű óriás alkának vagy éppen a Cervalces scottinak, ennek a hatalmas, ősi szarvasfélének – a hangja. Illetve megpróbálom elképzelni, ők maguk hogyan tapasztalták meg a világot, milyen hangok között léteztek – mondja a projekt céljáról Michael Reiley.

ECHOZOO – Óriás alka Forrás: Michael Reiley McDermott/youtube.com
Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Külön lejátszási listája lett minden metróvonalnak a Spotifyon Bécsben Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: inquirer.com
Vissza
Hírfolyam