2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ember, ez a te sarad, zengi tucatnyi húrján a sarod

Soumik Datta Londonban élő zenész, zeneszerző tradicionális indiai hangszerén, a sarodon, de a jelen lüktetésével beszél a 21. század emberének természetpusztításáról.

Datta hisz abban, hogy a zenének hatnia kell a társadalomra, hogy lehetséges olyan zenét létrehozni, amely úgy szórakoztat és lelkesít, hogy egyben üzenetet is hordoz.

Ebben a szellemben született meg 2019-es, Jangal című albuma, amely az ausztrál és az amazóniai erdőtüzek hatására íródott. Az erdők pusztulásának – pusztításának – tragédiája mellett a zenében a természet erejével kapcsolatos bizakodás is megjelenik.

A Jangal lassan hömpölygő dallama a művész saját bevallása szerint az eső után újjáéledő vadon képéből táplálkozott. 

Soumik Datta – Jangal Forrás: SoumikDattaVEVO/youtube.com

A Jangal klipjének helyszíne – az indiai tigrispopuláció egyik legfontosabb élőhelye, Sunderban – már előrevetítette a következő dal témáját, amit Datta az idei Föld napjára adott ki. Bengáli származású művészként kézenfekvő választás volt számára a tigris mint a természet erejének és szépségének szimbóluma. A Tiger, tiger zaklatottabb, gyors tempójú ütemei az életükért küzdő erdei vadak zaklatott vágtáját idézik meg.

Soumik Datta tigrismaszkban a Tiger, tiger előadása közben Forrás: Soumik Datta/youtube.com
Neked ajánljuk
Áramló tengerek, hömpölygő dallamok Le kéne lassulnunk, hogy megállítsuk a gyorsuló klímaváltozást Úgy tűnik, a ragadós dallamok a madárfüleknek sem ismeretlenek Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: tribuneindia.com
Vissza
Hírfolyam