2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...

Néha jólesik kicsit lelassítani, alább adni a tempót. David Rothenberg filozófus, zenetudós a madarak énekével teszi meg ugyanezt: az eredmény pedig varázslatos.

David Rothenberg – egyébként Charles Darwinhoz hasonlóan – meg van győződve arról, hogy az ember esztétikai érzéke az élővilágon belül nem egyedülálló. A madarak is képesek értékelni a szépet, máskülönben a hím hogyan tudná elbűvölni választottját a színpompás tollak és hangzatos trillák játékával?

Apropó madárdal: Rothenberg szerint nem véletlen, hogy a madarak dallamos közléseit a legtöbb nyelv éneknek nevezi, hiszen felépítésükben, mintázataikban és az előadás módjában is az emberi zenével közös vonásokat hordoznak.

Álmodj lassan. David Rothenberg, Lembe Lokk és a berlini fülemülék Forrás: David Rothenberg – téma/youtube.com

A madarak füle ötször gyorsabban működik, mint a miénk. Ha a madárdal tempóját, hangmagasságát az emberi fül sajátosságaihoz igazítjuk, igazi koncertélményben lesz részünk – és megsejthetjük, milyen csábító szerenádokat hallhatnak tavasztájt az erdőszerte ostromlott tojók.

A fülemülerigó (Catharus fuscescens) éneke az eredeti sebesség 13 százalékára lassítva Forrás: Pigeon Project/youtube.com
David Rothenberg nem csak hallgatni szereti a madárdalt, szívesen be is kapcsolódik Forrás: David Rothenberg/youtube.com
Neked ajánljuk
Őszi pompába boruló lombokra várva Északi kantáta zenekarra és madárdalra Az erdőjáró apró örömei Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: pri.org
Vissza
Hírfolyam