2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ünnepeljük Beethovennel a környezetvédelmi világnapot

Beethoven szerette a természetet. Az elvonulás, a megnyugvás és az inspiráció forrását jelentette számára, erről tanúskodik az ember és a természet harmonikus egységét megragadó hatodik, azaz Pastorale szimfónia is. A Beethoven Pastorale Projekt célja, hogy ezt a szellemiséget megidézve a környezet iránti felelősségvállalásra hívjon.

A világ 2020-ban ünnepli Ludwig van Beethoven (1770–1827) születésének 250. évfordulóját. Bonn, amely nemcsak a nagy komponista szülővárosaként, de az ENSZ klímaügyi titkárságának székhelyeként is ismert, 2020-ban különleges kezdeményezéssel fordult a világ környezettudatos zenészeihez.

A Beethoven Pastorale Projekt célja, hogy a figyelmet ember és természet kapcsolatára irányítsa – úgy a zenében megjelenő romantikus értelemben, mint korunk sürgető környezeti problémáinak, a fajok pusztulásának és a klímavédelem szükségességének is hangot adva.

A felhíváshoz a világ minden tájról több száz zenész csatlakozott, ugyanakkor a koronavírus-járványra tekintettel a nyilvános koncertek meghiúsultak. Ehelyett egy online eseményre kerül sor, amelyet a bonni Beethoven-házból közvetítenek. Ez alkalomból többek mellett meghallgathatjuk Daniel Hope hegedűművész előadását is. 

Beethoven: 6. (Pastorale) szimfónia Forrás: VerachtetmirdieMeisternicht/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás egy kizsákmányolt bolygó nézőpontjából Élő növényekből készített „zongorát” egy spanyol startup Már ötéves a Földhöz és szívhez szóló himnusz Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: pastoralproject.org
Vissza
Hírfolyam