2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A repülő Ikarus – kamaradarab a klímaváltozás ütemére

A fenyegető veszély előérzete, de a helyes döntés lehetőségéből még táplálkozó remény is ott vibrál abban a darabban, amelyet Richard Festinger a ClimateMusic Projekt felkérésére, a változó klímát bemutató adatsorokat megzenésítve írt.

A ClimateMusic Project egy kis, San Franciscó-i szervezet, amely a zene erejével küzd a klímaváltozással kapcsolatos közöny ellen.

A Richard Festingerrel megvalósuló együttműködés során az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által kiadott előrejelzések adatsorait fordították le a zene nyelvére.

A klímaváltozás mögött felsejlő három legfontosabb emberi tényező – a fosszilis tüzelőanyagok használata, a népesség növekedése  és a földhasználat – 200 év alatt végbemenő változásai alakítják a dallam dinamikáját.

A mű felvételére az Amerikai Tudományos Akadémiával együttműködésben, a Föld napja alkalmából került sor. A művet a San Franciscó-i Telegraph Quartet játszotta, íme egy rövid ízelítő:

Richard Festinger: A repülő Ikarus Forrás: Telegraph Quartet/facebook.com

Richard Festinger komponista szerint, ha a klímavédelemmel kapcsolatos cselekvésre szeretnénk buzdítani, a zene a tudományos kutatásoknál és bonyolult adatsoroknál sokkal alkalmasabb eszköz. Mint fogalmazott, „a repülő Ikarusban a klímaváltozás problémáját az érzések szintjén szerettem volna megragadni, hogy cselekvésre bírjam az embereket.”

Neked ajánljuk
Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A színpompás vadon fekete-fehér billentyűkön Az illatos füvek kottába fűzött susogása Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: therealnews.com
Vissza
Hírfolyam