2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja

Míg a pápua új-guineai erdők a trópusi madarak kórusától hangosak, az alaszkai papírnyírerdőségek közt csörgedező patak hangjait a varjak veszekedése és a vizet paskoló hódfarok zaja töri meg – egy új, globális hangtérkép segítségével több száz helyszínen lehetünk a fák között zajló sokszínű élet fültanúi.

Az Erdők hangjai (Sounds of the Forest) oldal köré szerveződő közösség, amelyhez bárki csatlakozhat, már több mint 30 ország erdőségeiről – köztük hazánkból is –készített és tett közzé hangfelvételeket.

A kezdeményezés elindítása a természet és a művészetek összekapcsolásával foglalkozó Wild Rumpus és a brit Timber Fesztivál nevéhez fűződik. Mivel idén a kijárási korlátozások nem tették lehetővé a háromnapos koncertsorozat megrendezését, új utat kerestek az emberi fül és lélek elvarázsolására.

Igyekeztek rávenni az embereket, hogy látogassanak el a lakóhelyük körül elterülő erdőkbe, ugyanakkor szerették volna, ha a közösség, az együttműködés ereje is megjelenik abban, amit létrehoznak. 

Így született meg az Erdők hangja. Az oldal kiötlői csak működés közben eszméltek rá, milyen hatásos eszközt teremtettek. Ugyanis aki rögzíteni akarja az erdő hangját, az nemcsak elmegy oda, de akaratlanul el is csendesedik, megáll, és ráhangolódik a  természet ritmusára.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek: az oldal gazdái ugyanis neves művészeket kérnek majd fel, hogy a felvételeket ihletforrásként használva új műveket hozzanak létre, amelyeket reményeik szerint jövőre már újra a lombsátor alatt összegyűlt közönségnek mutathatnak be. 

Neked ajánljuk
Egy zenei látomás a svéd fenyvesek és sziklás partok vidékéről Indián dallamok egy norvég erdőből Töretlenül folytatódik a hazai fatelepítési program Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam