2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lombkunyhóból feltárul a kozmosz szépsége

A Cabane Perchee kifejezés magyarul annyit tesz: lombkunyhó. Franciaországban élő és alkotó gitárosunk, Palotai Csaba számára ez a szó adta a kiindulópontot régi zenésztársával, Steve Argüelles dobossal közös, új duóprojektjéhez.

„Ez a furcsa épület a lombok között – bár egy ember alkotta konstrukció – mégis azt az illúziót kelti, hogy az ember nem a természet vetélytársa, hanem az élővilág szerves része. A hozzá kapcsolódó, vadregényes hangulat a gyerekkort idézi. Benne van a Tüskevár, a Vadon szava, és némiképp a Mikrokozmosz zongoradarabjai is” – idézi Palotai Csaba gondolatait a Kulturpart.

Palotai Csaba augusztus 7-ei, Opus-beli koncertjén Bartók Mikrokozmosz című ciklusának darabjait helyezte új kontextusba dobos barátjával, Steve Argüellesszel. A művész Bartók etűdjei mögött ugyanazt a tanító szándékot sejti, amivel Matula bácsi próbálta átadni Tutajosnak a természet fokozatos megfigyelésének képességét.

Palotai Csaba és Steve Argüelles Fotó: Opus Jazz Club/facebook.com

„Azt a szót, Mikrokozmosz, értelmezhetjük mint egy kis világot képező, különböző fajta darabok sorozatát; vagy pedig úgy is értelmezhetjük, mint a »kicsik, a gyermekek világát«” – írja Bartók, Palotai szerint pedig ezek a darabok annak példái is, hogy „egy végtelen egyszerű képben is benne van minden egy végtelenül komplex világról”.

Most pedig zenésztársával ezeket a Bartók által elhintett zenei magvakat és az azokban rejlő lehetőségeket bontogatja képzeletbeli lombkunyhójában.

Olykor olybá tűnik, ezt a kunyhót szubtrópusi erdőben lakó őslakosok építették, máskor pedig menő mobilház egy nyugat-európai ember kertjében, ahol már elektronika szolgája a kényelmet.

Session Confinée #045 Csaba Palotaï – #47 Big Fair
(Béla Bartók: Mikrokosmos)
Forrás: Le Cargo !/youtube.com
Neked ajánljuk
A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre Elindult a klímavédelemre mozgósító nemzetközi koncertsorozat Egy klímaváltozásról szóló dal is lehet optimista Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: kulturpart.hu
Vissza
Hírfolyam