2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őszi pompába boruló lombokra várva

Az Őszi kertek című darab komponistája, Einojuhani Rautavaara ahogy a növények, úgy a dallamok gondozásában is a természetes fejlődés szemlélődő támogatásának a híve volt, művei az angolkertek burjánzó szabadságának szellemében születtek.

A mű címe Rautavaara A nap háza című operájának librettójából származik: „mint egy lepke a fekete ősz kertjében.” A motívumhoz kapcsolódó dallam variációiból épül fel az első tétel folyamatosan sűrűsödő textúrája, amelyet aztán szünet nélkül követ a nyugodt ritmusú, lassan folyó második tétel. A harmadik tétel élénken és lendületesen indul, de az ősz a levelek lehullásának, a színeknek és a halálnak az ideje – így hamarosan ünnepélyes, a nyár haldokló pompájának tiszteletére lejtett tánccá válik.

Einojuhani Rautavaara: Őszi kertek
Előadja a Helsinki Filharmonikusok és Vladimir Ashkenazy
Forrás: Michael Berridge/youtube.com
Neked ajánljuk
Különleges koncerttel lép újra a közönség elé Kollár-Klemencz László A madarak után a lelkünkben visszhangzó daluk is elhallgat majd? A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam