2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őszi pompába boruló lombokra várva

Az Őszi kertek című darab komponistája, Einojuhani Rautavaara ahogy a növények, úgy a dallamok gondozásában is a természetes fejlődés szemlélődő támogatásának a híve volt, művei az angolkertek burjánzó szabadságának szellemében születtek.

A mű címe Rautavaara A nap háza című operájának librettójából származik: „mint egy lepke a fekete ősz kertjében.” A motívumhoz kapcsolódó dallam variációiból épül fel az első tétel folyamatosan sűrűsödő textúrája, amelyet aztán szünet nélkül követ a nyugodt ritmusú, lassan folyó második tétel. A harmadik tétel élénken és lendületesen indul, de az ősz a levelek lehullásának, a színeknek és a halálnak az ideje – így hamarosan ünnepélyes, a nyár haldokló pompájának tiszteletére lejtett tánccá válik.

Einojuhani Rautavaara: Őszi kertek
Előadja a Helsinki Filharmonikusok és Vladimir Ashkenazy
Forrás: Michael Berridge/youtube.com
Neked ajánljuk
Északi kantáta zenekarra és madárdalra Az erdőjáró apró örömei Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam